Kreveti na sprat ipak služe za uštedu prostora

Mora se priznati da je izum kreveta na sprat bila prilično korisna i pametna ideja. Iako pouzdanih podataka o tome nema, očigledno je da ih prvi proizvođač nije napravio iz dokolice ili iz čisto umetničkih pobuda, već prije svega zato što je tako moralo da bude.

Kreveti na sprat ipak služe za uštedu prostora

Kreveti na sprat služe kako bi se uštedio prostor, kako bi se na što manje kvadratnih metara smjestilo što više gostiju, djece, vojnika, zarobljenika ili već bilo koga drugog, kako nalažu potrebe. O tome koliko je ideja uspješna, prihvaćena i plodonosna govori činjenica da su kreveti na sprat i dalje u upotrebi, da su i dalje popularni i da se još uvijek proizvode, prodaju i kupuju.

Kreveti na sprat kao asocijacija na dječje sobe

Sva je prilika da kreveti na sprat nisu najprije osmišljeni za djecu i njihove sobičke, ali su oni danas glavna asocijacija upravo za njih. Danas je mnogo odraslih ljudi koji se, ako se prisjete svog djetinjstva, roditeljske kuće i dječje sobe, sjete i kreveta na sprat, merdevina, skakanja odozgo, a oni pakosniji vjerovatno i vađenja lajsni ispod gornjeg dušeka, kako bi onaj koji spava na „gornjem spratu“ propao i završio dolje. Naravno, o tome se nije govorilo roditeljima, jer bi to moglo da bude veoma neugodno.

Zašto baš u dječjim sobama? Kreveti na sprat su omogućavali roditeljima (a i djeci, samo ona o tome ne razmišljaju, niti bi trebalo da se time bave) da svojoj djeci obezbijede više prostora u sobi. Dvoje ili više djece, a soba koja je njima namijenjena samo jedna. I to ne naročito velika. Sa ovom jednačinom su se mnoge porodice srele, a najbolje moguće rješenje za nju su pronašli u krevetima na sprat. Dakle, na prostoru koji bi zauzeo jedan krevet, smještena su dva ležaja i omogućeno mjesto za spavanje za dvoje djece. A opet, onaj dio sobe gdje bi eventualno bio drugi krevet ostaje slobodan za radni sto, orman, stalažu sa knjigama ili jednostavno, za igranje. Ako se ikada za to ukaže prilika ili potreba, ako se oslobodi dodatni prostor ili dodatna soba, kreveti na sprat se mogu razdvojiti i nastaviti da „žive“ kao dva potpuno odvojena, potpuno jednaka i potpuno dobra kreveta. Ništa neće da fali, još će da bude i viška. Jedne merdevinice više neće biti od koristi.

Kreveti na sprat koji su zaboravili svoju ulogu

Dva dušeka, drvena ili metalna konstrukcija oko i ispod njih, skromnog izgleda, ali dobrog kvaliteta, ograda za gornji ležaj i merdevine za penjanja na njega – to je opis jednog klasičnog kreveta na sprat, kakvim ga zamišlja većina ljudi. Obično je gurnut uz jedan zid sobe. Međutim, kako sve napreduje i kako se sve modernizuje, neki proizvođači ovakvih ležajeva su odlučili da malo „doteraju“ svoje produkte. Usavršavanje je, dakako, odlična stvar, ali je potrebno da ono zaista i bude usavršavanje, odnosno unaprijeđivanje. A kada je riječ o funkcionalnosti, kreveti na sprat nisu unaprijeđeni. Čak su u nekim slučajevima, zbog raznih dodataka koji im se sada kače, izgubili svoju osnovnu funkciju – uštedu prostora.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.