Top 5 savjeta za pakovanje za putovanje

Putovanja su mnogima neka od omiljenih životnih aktivnosti i perioda u godini. Ipak, to često nije i sama priprema za njih. Pakovanje za putovanje samo je dio cjelokupne pripreme za put, a nerijetko je propraćeno stresom i žurbom.

Top 5 savjeta za pakovanje za putovanje

Kako biste olakšali pakovanje za putovanje i sebi priredili što opušteniju pripremu za put, definitivno je korisno da poslušate nekoliko savjeta i tako olakšate pakovanje. Istražili smo umjesto vas, a top 5 savjeta za pakovanje za putovanje dajemo vam u nastavku teksta.

Pravila koja morate istražiti prije nego što počnete sa pakovanjem

Nije pakovanje isto ako putujete avionom, autobusom, vozom ili kolima. Čak ni putovanje avionom, samo po sebi, ne mora da podrazumijeva ista pravila za pakovanje za put. Postoje različita pravila o veličini i težini prtljaga koja zavise od avio kompanije i leta kojim putujete. O svemu ovome treba dobro da se informišete.

Takođe, korisno je da se informišete o tome šta je dozvoljeno preneti preko granice, a šta nije. Na primjer, osim ilegalnih stvari, postoji i tačna odrednica o tome koliko novca, koliko cigareta ili koliko alkohola smije da se prenosi preko granice.

Dakle, pred pakovanje za put obavezno istražite propise avio kompanije ili drugog prevoznika o tome šta možete da spakujete i kako se treba pakovati za putovanje kojim prevoznim sredstvom, kao i to da li postoje pravila koja to bliže određuju.

Napravite ček listu za pakovanje

Četkica za zube? Čekirano. Pasoš? Čekirano. Krema za sunčanje? Spakovano.

Nije li ovako pakovanje mnogo lakše i sigurnije? Ček lista stvari koje treba da ponesete na putovanje umnogome će olakšati pakovanje za put i osiguraće to da ništa ne zaboravite da ponesete.

Ček listu možete da napravite sami, a možete i da pronađete već napravljenu ček listu za pakovanje na Internetu, a potom nju i iskoristite.

Počnite sa pakovanjem na vrijeme

Ne dozvolite da vam za pakovanje ostane samo nekoliko sati! Naš savjet je da sa planiranjem toga šta ćete spakovati za put počnete što ranije, kako biste oprali i opeglali garderobu prije nego što dođe vrijeme da je smjestite u kofer ili putnu torbu.

Sa samim pakovanjem savjetujemo da počnete kao da putujete dan ranije od stvarnog termina vašeg putovanja. Ovako će vam ostati čitav jedan dan više da provjerite da li ste sve spakovali, pa ako ste nešto zaboravili možete to da dodate, kao i da izbacite nešto iz putne torbe ako shvatite da vam ipak nije toliko potrebno.

Osim toga, ovako ćete dan pred put biti relaksirani i nećete se zateći u panici oko pakovanja i pripreme za putovanje. 

Iskoristite sav prostor u koferu pametno

Da li ste znali da rolanje stvari zauzima manje mjesta u koferu od klasičnog slaganja na koje smo navikli? Osim toga, nakon glavnog pakovanja, sve te prazne rupe i ćoškovi u koferu bilo bi pametno iskoristiti i u njih smjestiti ostatak stvari koje su vam ostale za pakovanje.

Zato od samog početka do kraja pakovanja vodite računa i o tome koliko pametno ćete se pakovati i na koji način, kao i o tome gdje koje komade garderobe, cipela ili drugih artikala planirate da stavite.

Ručna torba idealna za lične stvari

Ne pakujte najvažnije lične stvari u kofer. Ukoliko nosite ručnu torbu sa sobom, bolje je da u nju spakujete najpotrebnije, lične stvari. Ovako će vam one uvijek tokom putovanja biti pri ruci, a i oslobodićete putnu torbu dijela tereta i stvari.

Novčanik, naočari za sunce, lična dokumenta, pa čak i parfem ili kozmetika i šminka (samo ako ne putujete avionom) mogu biti smješteni u ručnu torbu. Zato obavezno i nju uključite kao dio prostora u koji se možete spakovati i pametno birajte šta smjestiti u nju, a šta u kofer.

Sigurni smo da ćete uz ovih pet savjeta kroz pakovanje proći mnogo opuštenije i brže, a i da će sami rezultati pakovanja biti bolji. I na kraju ostaje samo da vam poželimo srećan put!

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.