Kako bi mogao da izgleda svijet u post-korona dobu?

Prije više od godinu dana način života na cijeloj planeti se promijenio. Ono što se desilo na jednoj strani polulopte, neizbježno je dočekalo i drugu. Odjednom je Zemlja postala globalno selo, a svi mi pomni posmatrači dešavanja. Bio je to jedan čudan period - ljudi su se, više nego ikada prije, mogli poistovjetiti jedni s drugima, istovremeno se osjećajući usamljeno, distancirano i izolovano.

Kako bi mogao da izgleda svijet u post-korona dobu?

Pandemija je sa sobom donijela mnoge promjene - od načina obavljanja poslovnih zadataka i učenja, pa do toga kako provodimo slobodno vrijeme. Ako u svemu, pa tako i u ovome, nastojimo da vidimo nešto dobro, istaknućemo da nam je tehnologija pomogla da ostanemo povezani.

Uz pametne telefone i satove, aplikacija koje nam olakšavaju svakodnevicu, kao i ubrzan razvoj vještačke inteligencije, lako možemo dobiti utisak da je budućnost već stigla. Često se javlja pitanje kakav će život biti po završetku pandemije. Međutim, da li je možda takav način života već počeo?

Onlajn učionice i amfiteatri

Prvi susret sa onlajn nastavom je đacima donio ogromnu radost, dok je za nastavnike i roditelje ovaj vid podučavanja isprva uglavnom predstavljao veliki izazov. Odjednom je tradicionalni vid obrazovanja, za koji nismo ni slutili da se može promijeniti, bilo neophodno podrediti tehnologijama i načinu života na koji su se najlakše navikla djeca.

Može se reći da je ova situacija konačno izazvala ono ka čemu se godinama težilo. Iako je nastava uticala da socijalnu distancu, djeca su putem društvenih mreža nastavila kontakt i druženje. Nastava preko onlajn platformi je postala norma, a shvatanje samog interneta je počelo da se mijenja.

Roditelji, ali i nastavnici, uvidjeli su da internet nije nužno loš po djecu, već da nudi pregršt sjajnih mogućnosti. Tako su se, za vrijeme krize, na internetu našli razni edukativni video sadržaji - od YouTube kanala Zabaviste Kids, koje pomaže djeci da nauče svoje prve riječi, pa do kanala Kućna laboratorija koja je pomogla roditeljima da kroz zanimljiv način djeci približe hemiju i fiziku.

Tinejdžeri, studenti i ostali koje standardno svrstavamo u kategoriju “Odrasli”, nadogradnju za formalno obrazovanje pronašli su u onlajn kursevima. Udemy, Coursera i Google Digital Garage bile su (i ostale) onlajn adrese koje pružaju potrebna znanja za dalji razvoj naše “velike djece”, ali i naše parče interneta za sticanje novih i usavršavanje postojećih znanja i vještina.

Da li je učenje na daljinu budućnost obrazovanja ili je ta budućnost već stigla, ostaje nam da procijenimo u godinama koje slijede. Ono u šta smo sigurni jeste da internet ne nudi samo prilike za usavršavanje, već i mogućnosti da svoja znanja unovčimo.

Nove poslovne prilike

Pandemija je pokazala pravu moć tehnologije otvarajući vrata novom načinu rada. Pa tako, biznisi, ali i pojedinci dobijaju nove prilike koje im omogućavaju da se na različite načine prilagode postojećoj situaciji.

Onlajn prodavnice su postale nova svakodnevica. Ne samo da štede vrijeme i izoluju od gužve, već nude razne popuste i bogat asortiman. Prije godinu dana nismo ni pomišljali da naše omiljene lokalne butike pronađemo onlajn, a sada su nam dostupni u samo nekoliko klikova. Moućnosti interneta su iskoristile i mnoge druge prodavnice, pa sada čak i životne namirnice možemo poručiti onlajn.

Usljed ove situacije, mnoga preduzeća su zaključila da tradicionalni način rada ne mora nužno da bude jedini ispravan. Kako bi zaštitile zdravlje svojih zaposlenih, mnoge firme su se prebacile na režim rada od kuće. Ovaj model ne samo da smanjuje troškove zakupa poslovnog prostora, već i zaposlenima omogućava rad iz udobnosti svog doma ili sa bilo koje druge lokacije, što ga čini jakim kandidatom za opstanak i nakon pandemije. Ovo dovodi i do potrebe za drugačijim načinom regrutovanja kandidata, pa onlajn CV može postati norma uspješne prijave za posao.

Rad od kuće ne možemo ograničiti samo na nova shvatanja tradicionalnih poslova. Sa sve većim razvojem tehnologija, sami poslovi su se prenijeli u virtuelni svijet. Više nije novina da se može zarađivati putem interneta, počev od YouTube-a i TikTok-a, pa sve do raznih freelance platformi. Zanimanja koja očekuju našu djecu su već postala popularan izvor prihoda. Njihova dobra strana je ta što pružaju kreativnost i fleksibilno radno vrijeme, a da pri tom kancelarijski ne ograničavaju nove generacije. 

Slobodno vrijeme na koje (ni)smo navikli

Zoom i druge platforme za komunikaciju doživjele su procvat u doba pandemije. Servisi kao što su Netflix i HBO GO se vjerovatno nikad nisu koristili kao u prethodnih 365 dana. Sličnu sudbinu dijele i naše omiljene društvene mreže - samo TikTok je zahvaljujuci pandemiji porastao za nevjerovatnih 130%!

Ako sve to stavimo po strani, shvatićemo da nas je ova situacija navela da zastanemo malo duže, napravimo predah i shvatimo koliko vremena i pažnje ulažemo u sebe i svoju porodicu. Ovo je bio period novih hobija, ali i osvrta na sopstvene mogućnosti i izazove s kojima se suočavamo. 

Prethodna godina nam je dala malo oduška od brzog načina života, zbog čega smo počeli da svoje slobodno vrijeme vrednujemo više. Mnogi su počeli više da vode računa o sebi - kroz onlajn treninge, zdravu ishranu, njegovanje zaboravljenih talenata ili jednostavno veče provedeno u društvu omiljene knjige, filma, serije ili onlajn predstave.

Nedostatak kontakta uživo sa porodicom i prijateljima i brojni izazovi sa kojima smo se susretali, doveli su do toga da više pažnje obraćamo na svoje mentalno zdravlje, ali i da se okrećemo prirodi kad god je to moguće. Osim pretpostavki, čvrsto vjerujemo da će ovako biti i u budućnosti.

Imajući sve ovo u vidu, za kraj možemo rezimirati u sljedećem - sistem učenja i rada koji znamo od malena, odavno već nije popularan među mladima koji odlično plivaju u vodama tehnologije. Budućnost sa sobom nosi onlajn poslove, ali i sve ono o čemu smo nekada mogli samo da maštamo - fleksibilno radno vrijeme i kancelariju iz kafića, plaže ili sa ski staze. Šta još naredni period donosi, ostaje nam da nagađamo, a ubrzo se i lično uvjerimo.

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn koja godinama ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. 2019. godine, kompanija je pokrenula i portal www.stemedukacija.me, na kojem se možeš informisati o svim besplatnim prilikama namijenjene mladima koje kompanija stvara u Crnoj Gori.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.