Stara vjerovanja koja su naučno dokazana: Istinite bapske priče!

Stara vjerovanja koja su naučno dokazana: Istinite bapske priče!

Ma koliko mi danas omalovažavali stara vjerovanja činjenica je da su ljudi vijekovima ranije zaista živjeli po tim pravilima i liječili se.

Iako živimo u 21. vijeku, postoji veliki broj žena koje i dan danas vjeruju u bapske priče, posebno kad je riječ o liječenju, trudnoći i bebama. Evo nekih starih vjerovanja za koja je i nauka dokazala da su istinita.

Dugačak porođaj vjerovatno znači da rađate dječaka

Većina mitova o trudnoći i porođaju su potpuna besmislica i potpuno je nemoguće znati da li nosite djevojčicu ili dječaka samo na osnovu toga kako vam izgleda stomak. Ipak, jedna vjerovanja su potvrdila istraživanja, a to je da ukoliko imate težak porođaj, sve su prilike da ćete roditi dječaka. Studija koja je sprovedena na 8.000 porodilja potvrdila je da se dječaci rađaju sa nešto većom glavom nego djevojčice, što može otežati porođaj.

Vruće kupke oštećuju spermu

Toplina u kombinaciji sa spermom zaista nije dobra ideja, a to je potvrdilo istraživanje sprovedeno 2007. godine na univerzitetu u Klaiforniji. Muškarci kojima je sperma testirana nakon što su 30 minuta proveli u toploj kupki su imali veoma loše rezulatate, a odricanje od tople vode je poboljšalo produkciju spermatozoida. I zato ako planirate prinovu što dalje od vrućeg tuša.

Šargarepa zaista poboljšava vid

Koliko puta su vam dok ste bili mali rekli da jedete više šargarepe jer ćete bolje vidjeti? Trebalo je da slušate, jer šargarepa zaista ima veze sa vidom. Šargarepa sadrži beta-karoten koji potpomaže produkciju vitamina A, ključnog sastojka za zdrav i funkcionalan vid. Pored toga vitamin A smanjuje rizik od nastanka katarakte i poboljšava noćni vid.

Masnije ribe su zaista hrana za mozak

Veza između omega-3 masnih kiselina i masnijih riba zaista postoji i dobro je poznata. Masne kiseline koje se nalaze u ribi dokazano poboljšavaju konduktivnost između moždanih ćelija i na taj način poboljšavaju djelovanje mozga. Jedno istraživanje je čak pokazalo da redovnom konzumacijom ribe, mozak raste.

Sir može uzrokovati čudne snove

Za to da konzumacija sira ili mlječnih proizvoda pred spavanje može izazvati čudne snove se dugo vjerovalo da je najobičniji mit, ali jedna studija objavljena u Velikoj Britaniji govori drugačije. Oni su testirali 200 ispitanika koji su pred spavanje jeli različite vrste sira, i većina njih je potvrdila da su imali jako čudne snove.

Žgaravica u trudnoći je znak da beba ima puno kose

Ovo ste sigurno morali čuti, čak i ako još uvijek nemate djecu, jer gotovo da ne postoji starija žena koja u to ne vjeruje. Ovaj mit su potvrdili i ljekari iz John’s Hopkins bolnice u Baltimoru. Oni su sproveli istraživanje ne bi li u potpunosti pobili ovo vjerovanje, ali su otkrili sasvim nešto suprotno. Oni su sami bili iznenađeni rezultatom koji je govorio da povećan nivo hormona koji izaziva žgaravicu u stvari uzrokuje rast bebine kosice.

Med ublažava kašalj

Sada i nauka stoji iza vjerovanja da ćete ublažiti jak kašalj ako u topao čaj dodate malo meda i limuna. Istraživanja su čak pokazala da djeca sa jakim kašljem bolje reaguju ako im se da kašičica meda, nego ako popiju standardni sirup protiv kašlja. Razlog za to jeste što med ima antibakterijska svojstva i razgrađuje šlajm koji se stvara u inficiranom području. Med se vijekovima ranije koristio za ublažavanje infekcija i zacjeljenje rana.

 

nezavisne.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.