U ovim namirnicama možete uživati i kada ste na dijeti

Dijete se uglavnom baziraju na odricanju od namirnica koje najviše volimo i  u kojima najviše uživamo. Mi vam danas predstavljamo tri kojih se ne morate odreći ni kad želite skinuti nekoliko kilograma.

U ovim namirnicama možete uživati i kada ste na dijeti

Ko kaže da ne možemo poboljšati zdravlje i ugoditi sami sebi u isto vrijeme? Istraživanja su pokazala da neke poslastice u kojima uživamo mogu biti i dobre za zdravlje ako ih malo prilagodimo.

Tamna čokolada

Istraživanje koje je sproveo tima naučnika iz Finske pratio je nivo stresa kod trudnica i njihovu upotrebu čokolade. Pogodite šta su otkrili? Šest mjeseci nakon porođaja majke su pratile ponašanje svojih beba njihov smijeh i strahove. Bebe majki koje su za vrijeme trudnoće jele čokoladu više su se smijale, bile veselije i aktivnije. Čak i bebe majki koje su bile pod stresom, ali su jele čokoladu, pokazale su manje straha od nepoznatih situacija, za razliku od beba čije su mame čokoladu izbjegavale.

Ovo je sjajno otkriće za sve buduće mame koje ne mogu bez čokolade.

Ova najpopularnija poslastica na svijetu podiže nivo endorfina, sadrži triptofan koji gradi serotonin i moždanu hemikaliju feniletilamin za koju se zna da podstiče osjećanja privlačnosti, uzbuđenja i ljubavi. Naučnici su nedavno otkrili i da čokolada utiče na anandamid, hemikaliju koja na naš mozak deluje poput THC-a, aktivnog sastojka marihuane. Pošto čokolada sadrži ovu hemikaliju, može da predstavlja prirodni stimulans.

Čokolada dobro utiče i na zdravlje krvnih sudova, a dokazano je da mala porcija čokolade dnevno može da smanji holesterol bez dobijanja kilograma, a sve to zahvaljujući flavonoidima kojima je nabogatija tamna čokolada pomalo gorkastog ukusa.

Crveno vino

Francuzi  su u pravu vijekovima kad je u pitanju konzumacija vina. Umjereno konzumiranje crvenog vina može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, raka prostate i srčanih oboljenja. Antioksidanti polifenoli koji su pronađeni u koži i sjemenkama grožđa, posebno katehini i reservratrol, poboljšavaju zdravlje srca, smanjuju upalne procese i preventivno djeluju na pojedine vrste kancerogenih oboljenja. Reservratrol je inače prirodna antigljivična i antibakterijska komponenta pronađena u grožđu koja povoljno djeluje na nervne ćelije i preventivno spriječava nastanak Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Bez obzira na sve dobrobiti crvenog vina, ukoliko imate problema sa alkoholizmom, povišenim trigliceridima, upalom pankreasa, bolesnu jetru, depresiju ili hipertenziju, vino bi ipak trebalo da izbacite iz upotrebe.

 

Kafa

Mi smo narod koji sigurno pije mnogo kafe i to je jedna od navika koje se zaista teško odričemo. Ali, možda ni nema potreba za tim.

Kafa je omiljeni jutranji napitak i njena ljekovita svojstva su dokazana, ako se konzumira na pravi način. Šta nam to kafa dobro donosi?

  • Poboljšava raspoloženje, daje nam više energije i elana za rad.
  • Poboljšava pamćenje. Dokazano je da jedna šolja dnevno osvježava dio mozga zaduženog za kratkotrajno pamćenje.
  • Kafa takođe može da izbalansira šećere u krvi. Istraživanje sprovedeno u Finskoj pokazalo je da ispijanje jedne šolje kafe može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa 2 za nevjerovatnih 60 odsto, ali ako uz umjereno ispijanje kafe imate zdrave životne navike.

Da bi kafa na dobar način uticala na vaše zdravlje, nikad nemojte dodavati šećer ili veštačke zaslađivače, nikad je ne pijte nakon ručka i uvijek je izbjegavajte kada radite detoks tretmane. Kofein se veoma teško vari i nekad je potrebno i do pet časova da prođe kroz sistem i zato birajte što bolju, po mogućnosti organsku kafu i nemojte piti više od jedne do dvije šoljice dnevno.


lifepressmagazin.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.