Da li je učenje na daljinu budućnost obrazovanja?

Ponuda onlajn kurseva i mogućnost učenja na daljinu je sjajna, revolucionarna, alternativna. Poznajem mnoge stručnjake koji su svoje karijere izgradili upravo stalnim usavršavanjem i pohađanjem ovakvih kurseva. Postoji i ogroman broj kurseva koji pokrivaju gotovo sve oblasti koje vam mogu pasti na pamet - od dizajna i programiranja do odnosa sa javnostima ili projekt menadžmenta.

Da li je učenje na daljinu budućnost obrazovanja?

Međutim, postavlja se pitanje da li je moguće i formalni dio obrazovanja “preseliti onlajn” ili će online uvijek ostati samo kao dopuna obrazovanju koje stičemo u školi. Pitanje koje muči sve roditelje jeste i da li onlajn škola i učenje na daljinu mogu pružiti našim đacima kvalitetno osnovno obrazovanje poput one na koju smo navikli.

Međutim, postavlja se pitanje da li je moguće i formalni dio obrazovanja “preseliti onlajn” ili će online uvijek ostati samo kao dopuna obrazovanju koje stičemo u školi. Pitanje koje muči sve roditelje jeste i da li onlajn škola i učenje na daljinu mogu pružiti našim đacima kvalitetno osnovno obrazovanje poput one na koju smo navikli.

Sigurna sam da mnogi sada opravdano razmišljaju da možda djeci u mlađem uzrastu i nije poželjno davati preveliku fleksibilnost, kao i da djeca prevelikim izlaganjem onlajn svijetu mogu imati više štete nego koristi, jer ih škola i učionica uče tome da postoje pravila koja se moraju poštovati, te je potrebno vrijeme da nauče kako da ispravno koriste sve digitalne alate koji im se pristupom internetu daju na raspolaganje.

Postavlja se pitanje kako učenje na daljinu utiče na djecu, te da li mi ovu opciju odbijamo samo zbog promjene koja je suprotna onome na šta smo navikli ili djeca stvarno gube mnoge opcije koje im formalno obrazovanje u oflajn režimu nudi.

Koliko djeca gube time što ne odlaze u školu?

Iako postoji jako puno prednosti za učenje na daljinu, moraju se uzeti u obzir nedostaci i ograničenja. Prije svega, predavanja koja se organizuju onlajn, koliko god da koriste nove tehnologije, drastično smanjuju interakcije nastavnika i učenika, kao i interakciju između samih učenika. Ovo je izuzetno izraženo u slučaju kada se nastava zasniva na unaprijed snimljenim lekcijama, koje i pored brojnih pogodnosti, oduzimaju učenicima ono najvažnije - da pitaju i učestvuju u diskusiji.

Čak i kada se predavanje odvija “uživo”, nedostaje mnogo važnih elemenata koje je nemoguće prenijeti onlajn: ljudski kontakt i direktna komunikacija. Prvenstveno mislim na one razgovore sa omiljenom nastavnicom posle časova i dijeljenja kiflica tokom odmora sa drugaricom iz klupe. Sigurna sam da onlajn nastava mom djetetu ne bi pružila taj luksuz i takve uspomene iz srednjoškolskog perioda, a koji su važan dio odrastanja svakog mladog čovjeka, jer razumije se - škola i školovanje nisu samo pređene lekcije iz najvažnijih predmeta.

Osim toga, česti su slučajevi kada kod snimljenih lekcija, mogu nastati poteškoće u koncentraciji i razumijevanju gradiva. Nerijetko predavači znaju da koriste ton koji je uvijek isti, ponekad nedostaje lice sa kojim se glas povezuje, a sve čini da djeca zaborave da ispred sebe i dalje imaju nastavnika.

Takođe, kada je počela pandemija, suočili smo se i sa velikim problemima u smislu nepoznavanja tehnologije od strane nastavnika, učenika i roditelja, a prirodno i u skladu sa tim da nas je situacija zatekla nespremne, postojao i nedostatak opreme ili nepostojanje  internet konekcije za učenike i nastavnike.

Brojni nastavnici i dalje imaju podijeljeno mišljenje po pitanju izvođenja onlajn testova, a postavlja se pitanje koliko učenici mogu pokazati svoje znanje na taj način, te da li period kada uče na daljinu doživljavaju više kao raspust nego kao obavezan period školovanja.

Učestvujmo svi zajedno u kreiranju bolje budućnosti za naše najmlađe

Da li će onlajn učenje u potpunosti zamijeniti tradicionalni vid obrazovanja? Malo je vjerovatno. Najviše zbog socijalnog elementa offline školovanja. Važno je razumjeti da je učenje na daljinu ipak važan dodatan resurs i prilika, baš kao i učenje u učionicama.

Ono što niko ne može opovrgnuti jeste sjajna činjenica da online obrazovanje treba doživjeti kao dopunu tradicionalnog, te da se svi neformalno možemo usavršavati i kod svoje kuće. Sjajni kursevi dostupni su onlajn još i prije perioda korone, ima i besplatnih kurseva, a u vrijeme pandemije stekli su dodatnu popularnost. Najviše takvih kurseva postoji upravo na platformama Udemy, Coursera i Google Digital Garage, pa je sada pravo vrijeme da dok naši mališani uče, i mi upoznamo neke vještine koje će nam sigurno biti od pomoći u nastavku karijere.

Primjerom da i mi učimo tokom cijelog života i odricanjem one poznate roditeljske replike: “Ja sam svoju školu završila”,možemo stvoriti bolju budućnost za sve nas. Početka tačka izgradnje te budućnosti je svakako lično usavršavanje i korišćenje novih alata sa jedne strane, i pomoć i razumijevanje naše djece sa druge.

Zbog toga kao zajednica moramo punu podršku pružiti našim najmlađima i njihovim nastavnicima koji se zajedno trude, svako na svoj način, da iz trenutne situacije izađu i sa neophodnim znanjem, ali i zdravo kao pravi heroji.

Odgovor na pitanje da li je budućnost obrazovanja učenje na daljinu, vjerovatno će dati vrijeme i narednih nekoliko godina, a nama preostaje da do tada naučimo svoju djecu da se prilagode ma kakve promjene da nastupe u životu i karijeri.

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn koja godinama ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Prošle godine, kompanija je pokrenula i portal www.stemedukacija.me, na kojem se možeš informisati o svim besplatnim prilikama namijenjene mladima koje kompanija stvara u Crnoj Gori.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.