Zubi mudrosti: Evo što treba da znate prije operacije umnjaka!

Umnjaci rastu na četiri mjesta u vilici, a s obzirom na to da rastu posljednji, zanimljivo je da ih nazivaju i zubima mudrosti. Za razliku od svih ostalih zuba, ovi zubi kreću da se razvijaju tek od četrnaeste godine, iako izbijaju tek poslije dvadesete.

Zubi mudrosti: Evo što treba da znate prije operacije umnjaka!

Pošto je riječ o zubima koji posljednji niču vrlo često nema dovoljno mjesta u vilicama za njih, te se pojave u ustima samo do pola, ili se uopšte ne vide.

Zbog čega su još problematični?

Umnjaci često znaju da se upale, što izaziva bol, oštećenje drugih zuba i druge dentalne probleme. Oni se teško čiste i brzo kvare zbog otežanog pristupa i ulavnom ih je nemoguđe popraviti jer su nedostupni. 

Ponekad upaljeni umnjaci ne izazivaju očite ili neposredne probleme. Budući da ih je teško čistiti izloženiji su karijesu i bolestima desni od ostalih zubi. Neiznikli, odnosno impaktirani umnjaci ne moraju uvijek biti problem, ali u zavisnosti od položaja u kom se nalaze, mogu izazvati i velike nevolje.

Neiznikli umnjak može biti i potpuno neprimjetan, i ljudi u tim situacijama nisu svjesni da imaju problem. Međutim, neiznikli umnjaci mogu iz brojnih razloga ući u zapaljenski proces, i to se najčešće manifestuje povišenim brojem leukocita u krvi. U nekim težim stadijumima takva krvna slika može biti praćena visokom temperaturom, otežanim gutanjem, otežanim otvaranjem usta, bolnim limfnim žlezdama, groznicom, bolovima u vilici.

Najbolji način da se dokaže postojanje problema jeste snimak obje vilice, takozvani ortopan. Ponekad ti neiznikli zubi upiru u druge zube i stvaraju bol, dok u drugoj situaciji, u nepravilnom položaju štrče van vilice.

Umnjaci se vade u slučaju da su skriveni ispod površine i da ne mogu da izađu jer postoji opasnost od stvaranja ciste, ukoliko nema dovoljno prostora za zub, uslijed formiranja tumora kao i upale desni.

Takođe bol je veoma važan fakor za vađenje umnjaka, jer ukoliko nema dovoljno prostora, ili je umnjak pokvaren postoji opasnost da on ugrozi ostale zube u vilici. Na osnovu navedenog, možemo zaključiti da postoje različiti problemi:

  • umnjak koji nije iznikao a oko njega se nalazi cista,
  • napola iznikli umnjaci,
  • umnjaci koji su u potpunosti dislocirani,
  • umnjaci koji smetaju iz ortodontskih razloga kakva je tjeskoba u vilici i slično.

Kada ih je potrebno izvaditi?

U situacijama kada postoji zapaljenski proces, odnosno cista koja ugrožava ostale zube, ili uopšte kada neiznikli umnjak pravi problem, stomatolozi pristupaju hirurškom vađenju. Na osnovu snimka obje vilice pristupa se hirurškom rješavanju problema.

Sječe se tkivo i posebnim alatom se vadi neiznikli umnjak, a ponekad, u težim slučajevima, postoji potreba da se dio kosti ostruže kako bi zub mogao da se izvadi, a sve to zavisi od njegovog položaja.

Operacija umnjaka je indikovana i ako postoji veliki parodontalni džep između umnjaka i drugog kutnjaka.

Razlog za operaciju umnjaka može biti njihovo djelimično nicanje, zbog čega između umnjaka i desni počinje da se zadržava hrana, što takođe dovodi do upale. U tim slučajevima se javlja tup ili pulsirajući bol sa otežanim otvaranjem usta i uvećanim limfnim žlezdama na vratu ili ispod donje vilice. Moguća je i povišena tjelesna temperatura. Tada je indikovano hitno operativno vađenje umnjaka, uz primjenu antibiotika. Više o tome pročitajte ovdje.

Umnjaci mogu biti u različitim položajima, što određuje težinu intervencije. Operacija umnjaka se radi i u slučajevima kada oko umnjaka postoji cista ili tumor, kao kod pojave neobjašnjivog bola, za koji nije moguće klinički ili radiološki pronaći drugi uzrok. U tim slučajevima treba objasniti pacijentu da operacija umnjaka može, ali ne sa sigurnošću, da dovede do gubitka bola.

Šta poslije operacije?

Dvadesetak minuta poslije intervencije potrebno je izvaditi gazu iz usta, a nakon operacije, kako bi se umanjio otok, operisano područje je potrebno hladiti oblogama.

Bitno je spomenuti da se rana ne treba ispirati, kako se ne bi usporio proces zarastanja uslijed ispiranja zgrušane krvi.

Dok traje dejstvo anestezije potrebno je izbjegavati pretjerano toplu i pretjerano hladnu hranu i tečnost.

Ono što može dovesti do stvaranja problema nakon operacije umnjaka jeste nikotin, te ga treba izbjegavati.

Analgetici i antibiotici mogu olakšati oporavak,ali se oni nikako ne smiju uzimati samoinicijativno, već na preporuku stomatologa.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Paradajz

RECEPT
DANA

Slatka pileća marinada

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.