Ovo su rani znaci upozorenja za dječji kancer!

Među simptomima za rano otkrivanje kancera kod djece našli su se i bljedilo, modrice ili krvarenje, neuobičajeno dugotrajna glavobolja, promjene u predjelu očiju i otekline u predjelu stomaka.

Ovo su rani znaci upozorenja za dječji kancer!

Dječji kancer – plakat sa crtežima sedam simptoma koji upućuju na mogućnost maligne bolesti kod djeteta, rezultat je svjetskog projekta za rano otkrivanje raka i pravovremeno upućivanje na liječenje Međunarodne Unije za kontrolu raka UICC, Međunarodnog Društva Pedijatrijske onkologije SIOP iInternacionalne Konfederacije udruženja roditelja djece oboljele od raka ICCCPO.

Nedavno je na Tviter nalogu Udruženja roditelja, staratelja i prijatelja djece oboljele od malignih bolesti “Čika Boca” objavljen ovaj kancer-plakat uz napomenu: Rani znaci upozorenja za dečji kancer, veće šanse za izlečenje! Retvitujte, hvala!

Zahvaljujući između ostalog i Udruženju “Čika Boca” plakati sa ranim znacima upozorenja stoje od nedavno na vidnim mestima u svim Domovima zdravlja u Srbiji, a na njima su navedeni sljedeći simptomi:

Bljedilo, modrice ili krvarenje, opšti bolovi kostiju.

Čvorići ili otekline, posebno ako su bezbolni i bez prateće temperature, ili nekih drugih znakova infekcije.

- Neobjašnjiv gubitak težine ili groznica, dugotrajan kašalj ili kratak dah, noćno znojenje.

Promjene u predjelu očiju – bijela zjenica, nova razrokost, gubitak vida, modrice ili otekline oko očiju.

Otekline u predjelu stomaka.

Glavobolja, posebno ako je neuobičajeno dugotrajna i jaka, povraćanje (naročito rano ujutru, ili uz pogoršanje tokom dana).

- Bolovi u kostima ili udovima, otekline nastale bez udarca ili bez znakova infekcije.

 

tanjug

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijelim košuljama, zavjesama i sl. vratićete bjelinu...

RECEPT
DANA

Fritata od tikvica

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.