Šta se u vašem tijelu događa kada izbacite šećer

Šta se u vašem tijelu događa kada izbacite šećer

Jeste li se ikada zapitali jeste li zavisni o šećeru? Kada ste bili djeca, upozoravali su vas na različite vrste zavisnosti, ali sigurni smo kako šećer nije spomenut nijednom, a dokazano je kako ova slatka namirnica može izazvati zavisnost jednaku kao i droge i opijati. Pogledajte sedam neočekivanih stvari koje će se dogoditi vašem tijelu ako iz prehrane izbacite rafinirani šećer.

Zavisnost o šećeru ima bezbroj negativnih kratkoročnih i dugoročnih posledica, od toga da vam samo još više raste apetit za slatkim do ozbiljnih bolesti poput dijabetesa i visokog pritiska. Iako vam možda ovaj uvod izgleda ozbiljno, ako još niste osjetili neke ozbiljne tegobe uzrokovane zavisnošću o šećeru, još uvijek je se možete riješiti.

20 MINUTA POSLIJE

Samo 20 minuta poslije posljednje konzumacije šećera vaš organizam će u sebi još imati veliku količinu ove slatke namirnice pa neće tražiti još i imaćete osjećaj zadovoljstva i nećete žudjeti za slatkim. Vidite, već ste na dobrom putu jer prvi korak zaista nije težak!

SAT VREMENA POSLIJE

Sat vremena poslije zadnjeg unosa šećera još ste u pozitivnoj fazi jer slatko još kruži vašim žilama. Još osjećate veliku količinu energije i produktivni ste pa još niste u fazi da poželite posegnuti za još malo čokolade ili kolača.

DAN POSLIJE

Što više šećera unosite, vaš organizam vam sve manje šalje signale koji govore da želi hranu bogatu zdravim masnoćama, vlaknima i proteinima. Sada kad ste cijeli dan proveli bez rafiniranih šećera, vaš organizam žudiće za zdravim namirnicama i sigurno ćete ih već taj prvi dan unijeti u količini koju do sada niste ni sanjali. S obzirom na to da će vam organizam tražiti nutritivno bogate namirnice, vaš šećer u krvi će se stabilizovati i nećete uopšte osjećati žudnju za slatkim. Iako mislite da je upravo suprotno, mi vam garantujemo da nije. Ako jedete slatko, vaš organizam samo će za tim još više žudjeti, pa prema tome, čim ga izbacite iz prehrane, počećete jesti zdravije. Zapravo je vrlo jednostavno.

TRI DANA POSLIJE

Ovdje stvari postaju malo komplikovanije jer zavisnost o šećeru je ipak zavisnost. Treći dan se iz vašeg organizma polako gube svi šećeri koje ste unijeli i tu može doći do nekoliko simptoma poput žudnje za slatkim, osjećaja nezadovoljstva pa čak i depresije. Ovi neugodni simptomi nestaju nakon što prođe sedam dana od kada ste zadnji put konzumirali šećer, ali sve zavisi o tome koliko ste duboko "zaglibili" i koliku ste količinu namirnica s rafiniranim šećerom prije unosili.

SEDAM DANA POSLIJE

Nakon sedam dana vašem organizmu mogu se dogoditi dvije stvari. Ako ste se nezdravo hranili namirnicama poput sokova i slatkiša, vaše tijelo će još uvijek biti u detoks stanju, ali ako ste jeli zdravije, a slatkiši su vam bili samo mala zavisnost, u ovom trenutku ćete se početi osjećati odlično. Imaćete više energije i bolje ćete biti raspoloženi.

MJESEC DANA POSLIJE

U ovoj fazi osjećaćete se kao da nikada niste ni bili zavisni. Svaka želja za slatkim će nestati, a žudjećete za vama možda potpuno neočekivanim stvarima - proteinima i zelenim lisnatim povrćem.

GODINU DANA POSLIJE

Nakon što godinu dana niste jeli rafinirani šećer, vaš organizam je sigurno na svom vrhuncu. Sigurno ste izgubili nekoliko kilograma jer vaše tijelo više nema šećera koji bi skladištio masti pa se one tope. U ovom trenutku u potpunosti ste izliječeni od zavisnosti o šećeru i možete sebi povremeno priuštiti neki dezert. Nutricionisti navode kako je cilj jesti zdravo 80 odsto vremena, znači imate onih 20 odsto za male slatke radosti, a zavisnost o šećeru je prošlost.

 

nezavisne.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da bijeli luk sačuvate od klijanja...

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.