Fitnes greške koje prave mnogi od nas

Ako redovno trenirate u teretani ili ako vježbate kod kuće, a ne vidite rezultate, nemojte da odustajete od fizičke aktivnosti. Pažljivo razmotrite vaš plan vježbanja i procijenite da li u njemu ima nekih propusta koje ste previdjeli.

Fitnes greške koje prave mnogi od nas

Mi vam predstavaljamo neke od najčešćih grešaka koje pravimo pri vježbanju:

Velika očekivanja za kratak period. Većina žena se ušeta u fitnes centar sa planom da vježba mjesec, dva i za to vrijeme smrša 5-6 kilograma ili smanji obim za 7-8 centimetara. Nažalost, ne ide to baš tako. Vježbanje treba da bude način života, a ne privremena aktivnost pred ljeto. Redovno vježbanje sigurno će donijeti rezultate, samo što morate biti uporni i motivisani.

Neredovno vježbanje. Ako tražite izgovore i odustanete od vježbanja neki odredjen period, izgubićete ritam treniranja koji ste razvili kada ste redovno trenirali. Potpuno pogrešno je da mislite, da ako propustili vježbanje poslednje dvije sedmice, možete da nadoknadite sa jakim, agresivnim treningom i duplim serijama vježbi. Tako samo rizikujete da se preforsirate, a to vodi do povećanja krvnog pritiska, ubrzanog rada srca, dehidracije, gubitka kiseonika i sl. Potrebno je da pronadjete ravnotežu.

Počinjanje treninga bez vježbi za rastezanje i zagrijavanje. Ako isključite vježbe za rastezanje i zagrijavanje, rizikujete da se povrijedite, ali i umanjite učinkovitost treninga. Pred svaki fitnes trening obavezno praktikujte vježbe istezanja, a najbolje je da sa njima i završite vježbanje.

Za skidanje stomaka samo trbušnjaci. Znamo svi da, ako se ne oslobite viška masnih naslaga na stomaku, nema ravnog stomaka. A da biste odstranili naslagano salo, nisu vam potrebni samo trbušnjaci. Neophodno je da radite kardio vježbe i da smanjite unos kalorija, naravno.  

“Najvažniji su rezultati koje pokazuje vaga” Kilogrami koje pokazuje vaga treba da su vam važni i da vas motivišu, ali nemojte svaki dan da očekujete rezultate. Vježbe za učvršćivanje tijela mogu pokazati rezultate u vašem izgledu, bez da ih pokaže i u kilogramima. Najbolje je da učinkovitost vježbanja ocjenjujete po tome kako vam stoji odredjena odjeća ili prosto, kako se vi osjećate u sopstvenoj koži.

Izbjegavanje vježbi sa tegovima. Mnoge žene se boje da će “nabiti“ previše mišića vježbama sa tegovima, te ih zato izbjegavaju i primjenjuju samo kardio vježbe. Ali, svaki trening treba da bude izbalansiran, što znači da su vam potrebne i kardio vježbe, ali i vježbe sa tegovima. Žene, naravno, imaju mnogo manje testosterona u svom tijelu od muškaraca, pa zbog toga umjereno vježbanje sa tegovima ne može od nas da napravi bodibildere. Ako tijelo ima veliku mišićnu masu, sagorijeva više kalorija, čak i kada miruje. Zato, da biste formirali svoje tijelo, ne treba da preskačete vježbe sa težinom i otporom.

Početak sa kardio vježbama, a potom vježbanje sa težinom i otporom. Pogrešno. Uvijek trebate započeti sa vježbama sa tegovima i otporom, zato što u suprotnom rizikujete da izgubite energiju za njih kad završite sa kardio vježbama. Za izbalansiran trening, započnite sa 10 minuta vježbi za zagrijavanje, nastavite sa 20-30 minuta vježbi sa tegovima ili na spravama sa otporom i završite sa 20-30 minuta kardio vježbi.

Praktikovanje istog fitnes plana duže vrijeme. Mnogo je važno da imate fitnes plan po kojem ćete se orijentisati pri vježbanju, ali je isto tako važno i da taj plan mijenjate i nadogradjujete. Ako svaki put imate rutinu, vremenom se tijelo navikne na tu rutinu i počinje da sagorijeva manje kalorija. Iste te vježbe, koje su va, na početku donosile sjajne rezultate, nakon odredjenog perioda gube efikasnost. Znači, radite raznovrsne vježbe i povećavajte intenzitet.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.