Kako izbjeći sportske povrede

Ukoliko ste već postali svjesni koliko je vježbanje bitno za oslobađanje od stresa i koliko koristi imate od njega, obavezno pročitajte ovaj tekst. Za sve vas kojima je život nezamisliv bez redovnog džoginga, vožnje bicikla ili odlaska  u teretanu, evo riječ-dvije o prevenciji sportskih povreda.

Kako izbjeći sportske povrede

S obzirom na to koliko je fizička aktivnost bitna stavka u vašem životu, red je da se podjsetimo kako da osiguramo da i dalje uspješno vježbamo, i ne završimo na prinudnom odmoru od sportskih aktivnosti.

Zagrijavanje i hlađenje

Da, propisno zagrijavanje je neophodno prije bilo kakvog većeg fizičkog napora. Šta se tu zapravo događa, i zašto je toliko bitno? Pravilnim zagrijavanjem ubrzavate puls i opuštate mišiće i zglobove. Ako vam je lakše, razmišljajte o tome da dobro zagrijavanje obećava bolje rezultate, tj. bićete snažniji. Na stranu što se nećete povrijediti, već ćete i eksplozivnije i lakše podići preferiranu težinu, na primjer.

Hlađenje se odnosi na smirivanje pulsa nakon treninga. Zavisno od jačine treninga, potrebno je da traje 5 do 10 minuta. Pet je minimum. Slobodno posvjetite toliko vremena pravilnom istezanju, ili pak sporom hodanju. Time ćete izbjeći grčeve u mišićima, iako to neće spriječiti upalu (ona zavisi od drugih faktora).

Fokusiranost

Od izuzetne važnosti je da ostanete apsolutno skoncentrisani na to što radite, a naročito  ako se bavite nekim složenijim aktivnostima. Na primjer, krosfit je u posljednje vrijeme na lošem glasu što se tiče povreda, ali to najvjerovatnije nije toliko posljedica intenziteta treninga, koliko činjenice da se u njemu obavlja više različitih vježbi sa rekvizitima, i vježbačima fokus nije uvijek na zavidnom nivou.

Ne dozvolite sebi da baratate girjom i razmišljate o sutrašnjem danu na poslu. Usmjerite pažnju  na svoje pokrete, i ostanite u sadašnjem trenutku.

Još jedan, možda pomalo banalan prijedlog, ali itekako ima smisla. Spavajte dovoljno. Nemojte odlaziti na trening nenaspavani – ko zna kako se to može završiti kada vam pokreti nisu baš koordinirani.

Propisana oprema

Kada se bavite fudbalom, morate imati dobre kopačke. Biciklisti ne bi smjeli da pomišljaju na vožnju bez kacige. Odjeća od materijala koji se brzo suše pomaže da se osjećamo udobno i samopouzdano.

Bez obzira na vrstu sporta, dio opreme koji vam pruža najviše podrške su sportske patike. Duboke patike sprječavaju uganuće tokom košarke. Džoging je nezamisliv bez odgovarajućih patika za trčanje, koje čuvaju zglobove i koljena. U suštini, kojim god sportom da se bavite, patike vam pružaju podlogu i oslonac, stoga nemojte štedeti na njima.

Konsultujte se sa profesionalcem

Pritom mislimo i na zdravstvene radnike i na trenera.

Ukoliko sumnjate da imate, ili vam je potvrđen neki zdravstveni problem, obavezno upitajte ljekara za savjet povodom izbora sporta. Nemojte se oslanjati na svoje pretpostavke i iskustva drugih ljudi – svi smo mi individue, i na kraju krajeva, neće oni biti u bolovima ako se vi povredite.

Drugo, bez obzira na iskustvo, ne oklevajte da zatražite savjet od trenera, i što je još bitnije, poslušajte ga. Ako se neka vježba obavlja na sporiji način nego što biste vi htjeli, sigurno postoji dobar razlog za to. Sklonite ego sa strane – njemu nije mjesto u sportu, bilo individualnom ili timskom.

Pijte dovoljno vode

Bez obzira što svi nose boce sa vodom tokom fizičke aktivnosti, treba napomenuti da to apsolutno nije dovoljno ako ste već bili dehidrirali prije treninga. Voda je neophodna za pravilno funkcionisanje svih mišića i bolji protok kiseonika. Stoga, uvijek se postarajte da ste popili dovoljno čaša vode tokom dana ako želite da izbjegnete povrede.

Prepoznajte znake upozorenja

Iako nam se to ne dopada, mnogo je bolje prekinuti trening na vrijeme, nego završiti sa zabranom vježbanja mjesec dana (ili više). Možda ste se tog dana jako umorili na poslu, ili vas je neko psihički iscrpio; niste pili dovoljno vode, ili ste se prejeli za ručkom.

Uzroci su brojni, a znaci upozorenja su: otežano disanje, stezanje/bol u grudima, nagon za povraćanjem, ošamućenost i nesvjestica, i brz, nepravilan rad srca. U slučaju da osjetite bilo šta od navedenog, završite sa naprezanjem. „Strpljen, spašen“ je izreka koje se pridržavaju svi uspješni sportisti.

Dakle, ako ste do sada „uspješno“ izbjegavali poneku od ovih stavki, vrijeme je da prestanete sa tim. Čitava poenta svih ovih savjeta nije samo da se izbjegnu povrede i uganuća, već i da na sljedećem treningu/utakmici zaista date svoj maksimum. Ako poštujete navedene zapovjesti, definitivno ćete podići svoju fizičku spremnost na novi nivo.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako patite od mučnine u vožnji...

RECEPT
DANA

Ratatu s kobasicama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.