Plank: vježba koja zateže sve mišiće i topi celulit i masne naslage!

„Plank“ (daska) jedna je od najpopularnijih i najefikasnijih vježbi širom svijeta. Ona tjera na rad ne samo stomačne, već i mišiće cijelog tijela. Posvetite joj 5 minuta dnevno i bićete iznenađeni rezultatima.

Plank: vježba koja zateže sve mišiće i topi celulit i masne naslage!

Suština vježbe je u tome da treba barem jednom dnevno kao „lebdjeti“ iznad poda nekoliko minuta, oslanjajući se samo na ruke i noge. Nesumnjivo, nalaziti se u ovakvom položaju čak i 2 minuta  – nije lak zadatak. U ovom trenutku aktivira se veliki broj mišića. Ali, kao rezultat ove vježbe imaćete jaka leđa, zategnutu zadnjicu bez celulita,  izvajane noge, ravan stomak i lijepe ruke.

„Plank“ je statična vežba. Pokreta nema, zato je najvažnije pravilno držati tijelo.

Lezite na pod, stomakom na dolje. Savijte laktove na 90 stepeni i postavite se u ležeći položaj na laktove. Tijelo treba da formira pravu liniju od glave do peta. Oslanjajte se samo na podlaktice i vrhove prstiju na nogama. Laktovi se nalaze direktno ispod ramena. Držite tijelo što ravnije, napregnite trbušne mišiće i ne opuštajte se. Pokušajte da  ne spuštate  kukove ka podu.

Stopala
Sastavite ih. Biće teže držati ravnotežu što će povećavati pritisak na trbušne mišiće.

Noge
Treba da budu ravne i zategnute, u suprotnom,  pritisak na pravi trbušni mišić, koji pridržava lumbalni dio kičme, takođe će biti smanjen.

Zadnjica
Napregnite i ne opuštajte do kraja vježbe, jer tako povećavate aktivaciju svih mišića donjeg torza.

Krsta
Najbitniji momenat. Kod pravilnog izvođenja vejžbe, donji dio leđa mora biti ravan. To znači da ne sme biti zaobljen ili ulubljen. Zamislite da su vaša leđa čvrsto pripijena uza zid.

Stomak
Uvucite ga, i u takvom položaju pokušajte ga još podvući pod rebra. U toku vježbe držite stomak u takvom položaju, ali dah ne zadržavajte.

Laktovi
Da biste izbjegli nepotrebno opterećenje ramena, stavite laktove direktno ispod ramenih zglobova.

Zadržavajte se u ovom položaju koliko možete. Za početak  je dovoljno 10 sekundi. Po pravilu, ljudi sa različitom fizičkom spremnošću zadržavaju ovakvu pozu od 10 sekundi do 2 minuta. Poslije napravite pauzu od 2 minuta i ponovite vježbu. 5 ponavljanja će biti dovoljno. Ako ste početnik, ne pokušavajte da oborite rekord, počnite lagano.

Veoma je važno raditi ovu vježbu svakodnevno, poželjno u isto vrijeme.

Zategnuta zadnjica

Vježba je usmjerena na glutealni mišić i zadnju ložu noge. Na taj način ne samo da ćete dobiti željeni oblik zadnjice, već ćete se osloboditi i celulita.

Jaka leđa

Za vrijeme vježbe aktivni su donji leđni mišići, takođe ramena i vratni dio. Dakle, ova vježba može poslužiti kao prevencija osteohondroze u oblasti vrata i lumbalnog dijela kičme. Sem toga, oslobodićete se bolova u ramenima i između lopatica, koji  nastaje kao posljedica nošenja teških torbi ili dugog sjedenja za radnim stolom.

Zategnute noge

Glavni teret u vježbi pada na noge. Pri tome uključeni su svi mišići nogu – od kukova do listova. Nema mjesta za brigu ako osjetite peckanje u mišićima – to je znak da mišići rade.

Zategnute ruke

Sasvim je očigledno da se zajedno sa nogama u ovoj vježbi intenzivno treniraju  i ruke. Na njima se održava polovina tjelesne težine.

Ravan stomak

Kada je cijelo tijelo napeto, automatski se aktiviraju  trbušni mišići, kako donji, tako i bočni.

 

Izvor: uspesnazena.com

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.