Vatanabijeva čudesna dijeta sa bananom

Dijetu je osmislio Hitoši Vatanabe koji se bavio proučavanjem preventivne medicine i njegova supruga Sumiko, inače farmaceut po zanimanju.

Vatanabijeva čudesna dijeta sa bananom

Osnovna postavka "pronalazača" ove dijete je da doručak koji sadrži jedino banane i običnu vodu sobne temperature može doprinijeti značajnom smanjenju kilograma, bez obzira šta jedete ostatak dana.

Dijeta je izuzetno jednostavna i laka za praćenje, a mnogi Japanci su potvrdili i njenu valjanost. Naime, kod velikog broja je došlo do značajnog gubitka težine prilikom eksperimentisanja sa ovom dijetom.

Odgovor zašto ova dijeta tako dobro "radi" je možda u činjenici da banane pospješuju varenje i ubrzavaju metabolizam. Druga mogućnost leži u vrsti skroba koji banane posjeduju, a koji ima niži glikemički indeks, dugo se vari, daje osjećaj sitosti i djelimično blokira apsorbciju ugljenih hidrata.

Niko pouzdano nije siguran zašto voda mora da bude na sobnoj temperaturi, ali postoji više teorija od kojih su najzastupljenije da voda ove temperature poboljšava varenje i smanjuje osjećaj gladi.

Osobama koje žele da praktikuju ovu dijetu savjetuje se i da večernji obrok bude prije 8 sati uveče i da izbjegavaju slatkiše poslije večere. U slučaju gladi prihvatljivije je uzeti komad voća.

I posljednje pravilo kod ove dijete je da se na spavanje ide prije ponoći. Za ovo pravilo gotovo i da ne treba objašnjenje jer su i naučne studije pokazale povezanost između kasnog odlaska na počinak i gojaznosti.

Zabranjene namirnice su mliječni proizvodi i alkohol. Od napitaka tu je jedino voda sobne temperature. A banane moraju biti sirove, a ne pečene, kuvane ili zaleđene.

Izvor: radio021

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.