Ruke otkrivaju bolesti

Ruke otkrivaju bolesti

Ruke mogu poslužiti ljekarima u dijagnostifikovanju ili makar naznakama neke vrste oboljenja. Ovo je ne samo zanimljivo nego i vrlo korisno.

"Nekada je bilo uobičajeno da ljekari pogledaju ruke kako bi uočili tragove važne za cjelokupno zdravlje. Moramo se vratiti ovoj praksi jer nam ruke mogu ukazati na hormonalne promjene i otkriti funkciju štitne žlijezde", kaže endokrinolog Kenneth Blanchard iz Newtona.
Evo sedam važnih simptoma koji se mogu naći na rukama.

Crveni dlanovi

Crveni dlanovi tokom dužeg vremenskog perioda mogu biti znak bolesti jetre, posebno ciroze, ali i masne jetre. Ako ste trudni, crveni dlanovi su normalna pojava jer dolazi do povećanog protoka krvi, što prouzrokuje crvenilo. Evo i objašnjenja, upala jetre postepeno počinje da utiče na rad jetre, tako da ona više ne može delotvorno da uklanja otrove iz tijela. Rezultat je višak hormona, što prouzrokuje širenje krvnih sudova u rukama i nogama.

Dužina prstiju

Kod muškaraca je najčešće srednji prst duži od kažiprsta, dok je kod žena suprotno. Žene koje imaju « muški » uzorak, tj. one kojima je srednji prst duži od kažiprsta, imaju dvostruko veće šanse da dobiju osteoartritis, prema istraživanju objavljenom u časopisu Arthritis and Rheumatism. Istraživanje je pokazalo da je osteoartritis koljena češći kod muškaraca i žena s dužim srednjim prstom, ali učinak je bio najizraženiji kod žena. Duži kažiprst s druge strane povezan je s većim rizikom od raka dojke kod žena i s manjim rizikom od raka prostate kod muškaraca.

Otečeni prsti

Ako su vaši prsti debeli i kruti, a prsten vam ne odgovara i nakon što ste danima pili puno vode i smanjili unos soli, otečenost možda ukazuje na hipotireozu. Kad je aktivnost štitne žlijezde slabija, ona proizvodi manje važnih hormona koji regulišu metabolizam. A kad se metabolizam uspori to obično rezultira debljanjem i nakupljanjem vode. “Jedan od prvih simptoma je višak vode u prstima”, kaže endokrinolog Kenneth Blanchard, koji je napisao knjigu What Your Doctor May Not Tell You About Hypothyroidism.

Blijedi nokti

U slučaju da vaši nokti ostaju bijeli i minut nakon pritiska ili izgledaju blijedo cijelo vrijeme, to može biti znak anemije. Anemija ili nedostatak gvožđa dovodi do blijedih noktiju jer ne postoji dovoljno crvenih krvnih zrnaca koji kruže krvotokom. S vremenom, nedostatak gvožđa može dovesti do udubljenih noktiju. Nedostatak gvožđa može dovesti do umora, a u težim slučajevima i do srčanih problema. Preporučuje se unos hrane bogate gvožđem, kao što su crveno meso, spanać i drugo tamnozeleno povrće, orašasti plodovi.

Sitne crvene pruge pod noktima

Izgledaju kao sićušne crvene ili smeđe pukotine pod noktima. To su područja krvarenja koja mogu signalizirati infekcije srca ili krvi. Ovo sitno krvarenje dogodi se kad maleni krvni ugrušci zakrče protok krvi u kapilare ispod noktiju (i na nogama). Oni se najčešće javljaju zbog infekcije srčanih zalisaka, tj. kod subakutnog bakterijskog endokarditisa. Ovo stanje se obično događa kod onih koji imaju šum na srcu ili druge komplikacije. Ako imate samo nekoliko crvenih mrlja ispod noktiju i nikad niste imali srčane probleme, ne paničite najverovatnije su se pojavile iz nekog drugog razloga, vjerovatno povrede ruke. Izmjerite temperaturu. Naime, bakterijski endokarditis obično je praćen manjom groznicom. Ako nikad niste provjerili rad srca, ali ste zabrinuti zbog ovih simptoma, nazovite ljekara i dogovorite pregled. Međutim, ako vam srce dobro radi, uzrok pojave je vjerovatno neka infekcija, sačekajte malo da vidite hoće li se crvene mrlje povući same.

Debeli, zaobljeni vrhovi prstiju

Ovo može biti znak bolesti srca ili pluća. Možda ste primijetili i zaokruživanje noktiju, tako da se javlja krivulja prema dolje. Ako je cirkulacijski sastav srca ili pluća oslabljen, nivo kiseonika u krvi će vjerovatno pasti. Tokom vremena meko tkivo prsta, tj. jastučići rastu, tako da vrhovi prstiju (i krajevi) idu « trbuhom» prema spolja. Ako vas muči i otežano disanje ili hronični kašalj, zamislite se malo. Ova se pojava javlja i kod bolesti aortnog zaliska, što može uzrokovati umor i bol u prsima. Zatražite pregled srca i pluća.

Plavi prsti

Sivo-plave ruke i gubitak osjećaja mogu biti znak poremećaja cirkulacije, poznat kao Raynaudova bolest ili Raynaudov sindrom. Raynaudov sindrom prouzrokuje nagle privremene grčeve u krvnim sudovima i arterijama, a to smanjuje cirkulaciju. Simptomi uključuju hladne ruke i neosjetljive prste uz plavkastu boju. Pogađa između 5 i 10 posto ljudi. Raynaud je češći kod žena nego kod muškaraca, a pogoršava se tokom hladnog vremena. Izbjegavajte nagle promjene temperatura, kao što je uzimanje kockica leda iz zamrzivača. Nosite rukavice kad idete napolje po hladnom vremenu jer hladnoća je jedan od glavnih pokretača bolesti. Izbacite pušenje i kofein. Mogu pomoći vježbe jer ubrzavaju otkucaje srca, što će dovesti više krvi i u ruke.

Izvor: DominoMagazin

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.