Nekoliko razloga gojenja koji nemaju veze s hranom

Prejedanje, nezdrava, masna i kalorična ishrana i manjak fizičke aktivnosti glavni su krivci debljanja. No postoje i drugi uzroci nakupljanja neželjenih kilograma zbog kojih se često iznenadimo kada stanemo na vagu. Saznajte koji…

Nekoliko razloga gojenja koji nemaju veze s hranom

Nervoza i depresija

Koliko puta ste se našli u nekoj stresnoj ili tužnoj situaciji te ste refleksno posegnuli za slatkom ili slanom utjehom? Ovakva reakcija je potpuno normalna, a veže se za stanje organizma. Naime, hrana koja sadrži velike količine šećera kao i izrazito slana hrana podstiče pojačano izlučivanje serotonina - hormona sreće koji samo trenutno popravlja raspoloženje. Upravo takve prazne kalorije odgovorne su za neželjene kilograme.

Hormonalne promjene

Hormonalne promjene u organizmu žene događaju se na mjesečnoj bazi, a omraženi PMS samo je jedna od njih. Isti efekat mogu imati i kontracepcijske tablete, steroidi, kao i  određene tablete za srce i krvni pritisak. Sličan efekat na tijelo žene ima i menopauza pa ako osjetite kako se nekontrolisano gojite potražite savjet ljekara ili ginekologa.

Lijena probava

Problemi sa probavom nisu nikakva rijetkost. Situacije u kojima nakon ručka satima osjećate pritisak u stomaku i nadutost mogu upućivati na lijenu probavu zbog koje se neželjeni kilogramu nakupljaju. Razlog može biti teška i teško probavljiva ishrana, poremećaj crijevne mikroflore pa čak i dehidracija.

Pogrešna ishrana

Loša ishrana je glavni krivac za nakupljanje kilograma, a razlog može biti i manjak određenih vitamina i minerala u organizmu. Manjak vitamina D, magnezijuma ili željeza može dovesti do slabljenja imuniteta, umora i probavnih smetnji što može dovesti i do nakupljanja neželjenih kilograma radi loših životnih navika i rutina.

Godine

Svi koji su prešli tridesetu godinu života znaju koliko je teže skinuti pokoji kilogram viška. Razlog je metabolizam koji se s godinama postepeno usporava. Istraživanje sprovedeno na uzorku žena između 20 i 50 godina potvrdilo je kako prosječna žena svake godine dobije (i zadrži) po jedan kilogram. Jedini način da vratite metabolizam u prvobitno stanje je fizička aktivnost i lakše probavljiva ishrana.

zadovoljna.hr

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.