Kako do savršene sportske figure u samo nekoliko koraka

Vjerujemo da je podatak Svjetske zdravstvene organizacije da ljudi koji ne treniraju ili praktikuju makar umjerene fizičke aktivnosti imaju 30 posto više šanse da obole od različitih bolesti, dovoljan da vas motiviše da se bacite na trening. 

Kada se na to sve doda i činjenica da su treninzi jednosmjeran put ka lijepom izgledu tijela i boljem osjećaju tokom čitavog dana, ne vidimo razloga da se i sami ne oprobate u nekim fizičkim aktivnostima.

Kako do savršene sportske figure u samo nekoliko koraka

Ukoliko se niste opredijelili za određeni sport koji upražnjavate profesionalno ili nemate ekipu za redovne teniske termine 2 do 3 puta nedjeljno, kao odlično rješenje se nameću treninzi u teretani.

Možete ići u teretanu sa prijateljicama, unajmiti trenera za vođene treninge ili od sobe viška napraviti malu kućnu teretanu.

Pored treninga, podrazumijeva se i cjelovit pristup zdravom načinu života, kako biste svoje tijelo doveli do vrhunskog izgleda.

Evo i naših preporuka kako da to postignete!

Nabavite svu potrebnu opremu i naučite kako se koristi

Svaki kvalitetan posao zahtijeva ozbiljan pristup i dobru opremu, pa je tako i sa treninzima. Uplaćivanjem termina u teretani lišavate se potrebe za nabavljanjem sopstvenih sprava i opreme, ali se svakako informišite o tome kako se koristi i to zarad sopstvenog zdravlja.

Ukoliko imate prostora u sopstvenom domu, sjajno rješenje za vas jeste kreiranje lične teretane. Tada nastupa potreba za nabavljanjem kvalitetne opreme.

Neka vam set bučica za vježbanje bude uvijek pri ruci prilikom izvođenja treninga. Veoma su korisne kao sastavni dio opreme za jačanje mišića ruku i ramena, dok se one sa većom kilažom mogu koristiti i za jačanje grudnih mišića.

Možete ih koristitii kao dodatno opretećenje za izvođenje drugih vježbi, kao što su iskoraci.

Sastavni dio svake kućne teretane čine i benč klupe, lat mašine, gladijatori, šipke i tegovi različith težina, za obavljanje treninga za sve grupe mišića.

Ishrana kao veoma važan faktor izgradnje snažne muskulature

Kvalitetna hrana je pola zdravlja, a bez nje vaše tijelo neće imati snage za treninge sa visokim opterećenjem, dok se tijelu neće pružiti dobra osnova za obnovu energije za naredni trening.

Idealna opcija je napraviti mjesečni plan ishrane prilagođen intenzitetu treninga, kilaži, potrebama tijela, načinu života. Ako i sami niste dovoljno stručni ili nemate vremena za ovo, najbolje bi bilo da makar za kraći period unajmite nutricionsitu.

Evo i koja je uloga raznih nutrijenata kada je treniranje u pitanju:

  • proteini - ovaj makronutrijent ključan je za povećavanje mišićne mase tijela, a potrebno ga ja unositi tokom svakog obroka;
  • ugljeni hidrati - kada se ovaj makronutrijent pravilno i izalansirano unosi, energije tokom treninga vam nikada neće nedostajati (precizno raspodijelite unos prostih i složenih hidrata);
  • vlakna - imaju nekoliko pozitivnih efekata na rad organizma, a to su: poboljšavaju rad organa za varenje, utiču na usporavanje razgradnje ugljenih hidrata, dok u umjerenim količinama utiču na veći nivo energije tokom treninga (ne treba ih unositi u velikim količinama prije treninga);
  • masti - 1 g ovog nutrijenta sadrži najviše kalorija od svih ostalih, tako da se ne preporučuje veliki unos. Pred trening se unosi od 5 do 10 g masti najviše.

Namirnice koje pozitivno utiču na sportiste koji praktikuju treninge u teretani su: meso, riba, mliječni proizvodi, voće i povrće.

Sa druge strane, izbjegavajte sljedeće namirnice: vještačke šećere, alkohol, gazirana pića, previše masnu hranu.

Uz pravu ishranu, budite fit svaki dan!

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.