Alkoholna ljubomora i njene posljedice

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka

Sa povećanjem broja osoba koje imaju problem zavisnosti od alkohola svuda u svijetu uporedo raste i broj posljedičnih stanja, a tiče se problema sa mentalnim zdravljem.

Alkoholna ljubomora i njene posljedice

Alkoholna psihoza predstavlja često i posebno stanje u psihijatriji koje je prouzrokovano prekomjernim i dugotrajnim konzumiranjem alkohola. Mogu se javiti u različitim oblicima, koji se razlikuju ne samo po simtomatologiji, već i prema vremenu trajanja, a posebno po načinu liječenja i mogućnosti oporavka.

Jedna od često zastupljenih teškoća iz spektra mentalne bolesti je patološka alkoholna ljubomora.

Neki od vas će sa punim pravom pomisliti da je ljubomora uobičajeno osjećanje koje se javlja kod duševno zdravih jedinki koje su na poseban način uzajamno afektivno vezane. Međutim, kod dugotrajnog konzumiranja alkohola ljubomora se ispoljava kroz manifestovanje pravih sumanutih ideja koje su sistematski oblikovane i predstavljaju težak psihički poremećaj. Osobe razvijenog hroničnog problema sa alkoholom u svojim četrdesetim godinama po pravilu ispoljavaju patološku ljubomoru. U početnim fazama njihove ideje ljubomore se ispoljavaju samo u napitom stanju ili tokom mamurluka, da bi u trijeznom stanju negirali postojanje znakova navedene simptomatologije. Muškarci koji imaju problem sa dugotrajnim etilizmom posjeduju očuvan libido, smanjenu seksualnu potenciju, te uz to prisutnu nekritičnost i nerazumjevanje prirode porijekla nastalih teškoća. Osobe sa takvim problemima u početnim fazama svoju seksualnu disfunkciju najčešće projektuju na partnera, okrivljujući suprugu da je ona kriva za nastalu potenciju jer nije više zavodljiva kao što je bila, jer je izgubila svoju erotičnost. U takvoj komunikacionoj klimi prisutno je i niz drugih optužbi: žena i ne obraća pažnju na svoj izgled, zapustila se, i čak ga odbija od sebe. Takav supružnik dalje razvija svoju iracionalnu obradu razvijajuću ideju ljubomore i sumnju da mu ona više nije vijerna, zbog čega nastaju svađe, sumnjičavost, te nerijetko suprug preuzima akcije praćenja i kontrole. Kod nekih parova je prisutno ispoljavanje ljubomore do te mjere da suprug fiksira nekog drugog muškarca i započne isljedničke radnje, prateći ga, te nekada i direktno ispitujući vjerujući da je drugi muškarac u seksualnoj vezi sa njegovom suprugom. Ideje ljubomore djelimično imaju svoje opravdanje, jer je nesporno da supruga izbjegava seksualni kontakt sa partnerom koji je zbog polne impotencije muči, kako psihološki tako i fizički. To su okolnosti u kojima supruga nije u mogućnosti da obavi valjan koitus jer je izložena neprekidnom psihičkom iscrpljivanju i prebacivanju odgovornosti da je ona kriva za suprugovu seksualnu disfunkciju.

Ljubomora u takvoj klimi iz dana u dan sve više raste, oblikujući se u određene sumanute ideje koje poprimaju oblik paranoidnog karaktera. Poznati su slučajevi supružnika gdje suprug za ljubavnike svoje žene proglašava najbliskije rođake, njegovog brata od strica, najbližeg komšiju. Provjerava se očinstvo djece i sumnja u njega. Osobe koje imaju dugotrajni problem sa alkoholom posjeduju mnoštvo nerealnih zapažanja, suprug je osjetljiv na svaki ženin mig, koji za njega predstavlja signal komunikacije sa njenim ljubavnikom, zapaža promjene na supruzi i tumači ih na sebi svojestven način: „Danas si obukla tu šarenu haljinu i čekaš da što prije odem iz kuće“; „Ovaj parfem koristiš samo u specijalnim prilikama“; itd.

Sve to obrazuje čitav niz sumanutih ideja, te suprug svakodnevno istražuje dokaze nevjerstva, provjerava suprugine stvari, tašnu, nije rijetkost da „osjeća“ prisustvo drugog muškarca u kući, primjećuje podočnjake kod supruge, jer ona čeka da on zaspi kako bi onda uživala sa ljubavnikom dopisujući se na facebook-u do kasno u noć, a nije rijetkost da sumnjaju da supruga dovodi ljubavnika noću u stan.

U početku osoba koja ima problem lagano i bez nasilja iznuđuje od supruge priznanje, obećavajući opraštanje, riječi koje to prate su: „Reci mi, biće mi lakše i onda ćemo sve zaboraviti“. Narednog dana je prisutno fizičko mučenje, batinanje i prijetnja smrću. Supruga čuje razne ružne riječi o sebi, djeci se saopštava da je majka nečasna, prostitutka i nedostojna života.

Alkoholna paranoja je hronično duševno oboljenje i liječenje takvog problema je jedino moguće u hospitalnim uslovima. Oporavak je dugotrajan. Najbolje je da se zatraži pomoć na početku razvoja sumanutih ideja dok one još uvijek nisu kruto sistematizovane. U obzir dolazi, pored medikamentozne, i dugotrajna psihoterapija koja uključuje cijelu porodicu.

Alkoholna paranoja je opasno stanje.

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.