Kako se karijes prevenira i rano liječi?

Kada karijes nastane on može biti neprimijećen, jer ne boli, pa pacijenta ništa ne alarmira. Ako krene da boli, onda je kasno. Blaga bjeličasta demineralizacija jeste karijes u početnoj fazi. Tada je pravi trenutak da se reaguje jer može da se spriječi nastanak šupljine na zubu.

Međutim, da li zub može da se zaštiti od karijesa? Može, i to na nekoliko načina. Zamjena neadekvatnih plombi, fluorizacija, zalivanje fisura, flourizacija, pravilno održavanje oralne higijene, pravilna ishrana i dobra sredstva za oralnu higijenu samo su neki od načina.

Kako se karijes prevenira i rano liječi?

Važno je da se zub štiti u optimalno vrijeme, dok je još zdrav, pa su zato značajni redovni stomatološki pregledi.

Kako se riješiti lošeg zadaha?

Najbolja je prevencija. Na loš zadah utiču karijes, prisustvo parodontopatije i infekcija zubne srži. Ako redovno idete na kontrole, onda će i zadah biti pod kontrolom.

Neka vaši zubi budu bijeli!

Ako redovno odlazite na pregled kod stomatologa  riješićete se obojenih naslaga na zubima. Ovo najprije važi za pušače. Ljudi koji često konzumiraju alkohol i čajeve imaju problem sa obojenim površinama zuba, pa se to rješava na kontrolnim pregledima.

Kako do ljepšeg osmeha?

Da li imate lep osmijeh?

Svi koji imaju lijep osmeh potvrdiće vam da imaju više samopouzdanja, a i socijalni život im je bolji. E pa i vi od sada možete imati ljepši osmeh, s sigurni smo da će vam blistav osmijeh pružiti brojne nove mogućnosti u poslu.

Normalna funkcija disanja, žvakanja i govora

Za pravilnu obradu hrane važno je pravilno žvakanje. A za dobru koncentraciju i adekvatan odmor neophodno je pravilno disanje. N  samopouzdanje utiče i pravilan izgovor i sloboda govora, a u svemu tome će vam pomoći moderan stomatolog. Redovno ga posjećujte kako biste na vrijeme otkrili da li je došlo do trošenja zuba ili lošeg žvakanja i zagrižaja.

Šta vas očekuje prilikom redovne posjete zubaru?

Samo dio temeljnog pregleda odnosi se na pregled lica, vrata, limfnih čvorova, viličnog zgloba, dok se pod kliničkim stomatološkim pregledom podrazumijeva identifikacija statusa desni i zuba, pregled desni i traženje znakova gingivitisa. Provjerava se i pomičnost zuba, ali se pregledaju i meka tkiva usne duplje. Pregleda se i jezik, provjerava zagrižaj. Utvrđuje se i da li postoji karijes i da li u vilici ima polomljenih zuba. Utvrđuje se stanje starih amalgamskih ispuna, ali i kontakt između zuba kao i trenutno stanje dosadašnjih stomatoloških radova. Proverava se i rendgenski snimak, jer nakon snimanja zuba dobija se precizna slika vašeg oralnog zdravlja.

Zašto je neophodno snimanje zuba?

Prilikom redovnih stomatoloških pregleda ljekari imaju precizan uvid u vaše oralno zdravlje. Međutim, kada neki kontroli pregled preskočite, onda i doktor ne može precizno da odredi u kakvom je stanju neki zub ili čitava vilica. Zato je neophodno snimanje zuba. Rendgenski snimak pruža jasan uvid u zdravlje ne samo zuba, nego i desni, pa stomatolozi tačno mogu da procijene što im je činiti.

Snimanje zuba traje nekoliko minuta i bezbolno je. Pacijentima se na osnovu ovog snimka određuje jasna dijagnoza i propisuje način liječenja problematičnih zuba u vilici.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.