Neprijatan zadah

Neprijatan  zadah

Neprijatan zadah iz usta mogu da uzrokuju brojni faktori kao što su hrana, oboljenja desni, suva usta, pušenje, oboljenje sinusa ili disajnih puteva, neka opšta oboljenja, neodgovarajuća oralna higijena ili upotreba određenih lijekova.

Sve ono što jedemo određuje kakav će biti naš zadah. Hrana poput bijelog ili crvenog luka posebno doprinose lošem zadahu. Zapravo, kada se hrana apsorbuje u krv, prenosi se sve do pluća odakle se izdiše kroz usta i nos. Pranje zuba, korišćenje konca ili tekućine za ispiranje usta mogu prikriti neprijatan zadah, ali samo privremeno. Tek kada se unešena hrana u potpunosti izgubi iz krvi nestaje i loš zadah.

Ukoliko se ne održava dobro oralna higijena, dijelići hrane ostaju na zubima, desnima i jeziku i tako se stvaraju velike količine bakterija koje svojim truljenjem i vrenjem mogu da uzrokuju veoma loš zadah.

Jedan od alarmantnih znakova oboljenja desni je konstantan neprijatan zadah ili ukus u ustima i ta oboljenja su u prvom redu uzrokovana plakom, ljepljivom bezbojnom materijom koja je  prepuna bakterija i koja se konstantno stvara na zubima. Bakterije stvaraju otrove koji iritiraju i oštećuju desni, a u poodmakloj fazi bolesti, oštećenje se sa desni prenosi i na kost, pa zubi gube svoju čvrstoću i tako počinje njihov gubitak.

Neprijatan zadah može nastati i zbog suvoće usta koja se javlja zbog nedovoljne količine pljuvačke koja je neophodna da "opere" usta i odstrani materije koje mogu da  prouzrokuju zadah.

Stručnjaci upozoravaju na činjenicu da suva usta mogu biti posljedica upotrebe različitih lijekova, oboljenja žlijezda ili stalnog disanja na usta.

Neprijatan zadah može nastati i zbog mnogih opštih oboljenja kao što su infekcije disajnih puteva (nosa, dušika, pluća), hronične upale sinusa, hroničnog bronhitisa, dijabetesa, želučanih poremećaja, oboljenja jetre ili bubrega.

Ukoliko vaš stomatolog utvrdi da su vam usta zdrava, a loš zadah postoji, obavezno se obratite ljekaru kako bi se pronašao definitivni uzrok zadaha.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kako iskoristiti ostatake riže

RECEPT
DANA

Francuski krompir

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.