Kakve poslovne prilike nudi tržište rada u Novom Sadu?

Kao glavni grad Vojvodine, Novi Sad je centar jednog važnog regionalnog centra i ima i jedno od najvećih tržišta radne snage u tom delu Srbije. Prilike za zaposlenje su brojne i u okviru svakog nivoa obrazovanja ima manje i više popularnih zanimanja.

Upravo zbog velikog tržišta je važno pravilno sagledati cjelokupnu ponudu, a osim nacionalne službe, takvu uslugu nude i brojni drugi servisi i oglasnici koji na brz i efikasan način daju pregled svih traženih zanimanja, sistematizaciju prema vrstama poslova i aktuelnosti oglasa sa svim detaljnijim informacijama.

Koji se to poslovi nude, kako su plaćeni i kakvo zvanje morate imati za angažovanje? Odgovore pročitajte u nastavku teksta.

Kakve poslovne prilike nudi tržište rada u Novom Sadu?

Najtraženiji oglasi za posao u Novom Sadu koji traže fakultetske diplome

Kada su u pitanju oglasi za posao u Novom Sadu, svakodnevno se ponuda i tražnja mijenja, ali ima na desetine oglasa koji se odnose na raspoloživa zanimanja koja zahtijevaju fakultetsku diplomu ili master.

Doktori svih struka su uvijek poželjni i traženi, ali i mašinski inženjeri, farmaceuti, IT stručnjaci i građevinski inženjeri. Uvijek je tu i po neki oglas koji se odnosi na tražnju za pravnike i ekonomiste, dok su ostali oglasi sporadični, ali je tržište veliko pa svako može da pronađe idealan oglas i uslove rada.

U Novom Sadu je razvijena industrija i različite grane pa su i oglasi različiti, tj. opisi rada. Radnicima koji traže posao je važan i opis posla, da li se traži iskustvo i koliko godina, gdje se radi, da li je fiksno radno vrijeme…pa i od toga zavisi koliko će neki oglasi za posao u Novom Sadu biti aktuelni, a koji će prvi dobiti veliku tražnju i pobuditi interesovanje.

Najveća potražnja je za srednjoškolskim zanimanjima

Najveći manjak i najveća tražnja je među pojedinim deficitarnim zanimanjima kakva

su radnici u ugostiteljstvu, trgovci, medicinski tehničari, kuvari i pomoćnici kuvara, saobraćajnih tehničara, građevinskih tehničara

Naročito su tražene i kvalifikovane zanatlije: frizeri, elektro-instalateri, zavarivači, limari, automehaničari, serviseri bele tehnike… veliki broj zanimanja je izuzetno tražen i odlično plaćen jer nema dovoljan broj stručnih radnika za raspoloživi broj poslova.

Novi Sad i okolina imaju veliki broj malih, srednjih i velikih preduzeća, a svakome od njih trebaju neka od ovih srednjoškolskih zanimanja. Ovakvi poslovi su raspoloživi širom zemlje, ali Novi Sad uvijek nudi dobre uslove pa je taj deficit često mnogo manji nego u drugim krajevima naše zemlje.

Uvijek ima poslova i za nekvalifikovanu radnu snagu

Radnici sa osnovnim obrazovanjem su takođe često traženi na oglasima za posao u Novom Sadu.

Riječ je o radnicima koji su pomoćna radna snaga na građevini, javnim radovima, čitači, kućni pomoćnici, čuvari, vozači svih kategorija, a naročito C kategorije

Iako su ovo radna mjesta koja ne zahtijevaju nikakvu kvalifikaciju, velika je tražnja i često i visoka plata za radnike sa iskustvom ili za one koji pokažu dobar radni učinak.

Vozači se definitivno izdvajaju u ovoj kategoriji i dovoljno je da imaju položenu vožnju pa da dobiju posao i adekvatnu obuku. Slično je i sa potrebama u drugim sektorima jer je veliki nedostatak nekvalifikovane  radne snage i lica koja rade najjednostavnije poslove.

Dovoljno je biti marljiv i vrijedan pa da se zaradi isti novac kao i neko sa mnogo većom kvalifikacijom, oglasi za posao u Novom Sadu i uslovi koji se nude zaista pokazuju da za svakog ima mjesta i da svako može da pronađe dobar posao, onaj koji odgovara njegovim kvalifikacijama.

Redovno pratite oglase i konkurišite kada god vam uslovi odgovaraju

Važno je da redovno pratite nove oglase i čitate njihov opis detaljno. To će vam dati šansu da na svaki na vrijeme odgovorite, pošaljete CV i propratno pismo. Ko uđe u uži krug ići će na razgovor, a to je iskustvo samo po sebi dobro i pomoći će vam da se pravilno predstavite i da poslodavca ubijedite u vašu stručnost i odluku da baš vas zaposle.

Dobra ideja je i da na sajtovima koji pretražuju poslove potražite i savjete o tome kako napisati kvalitetan CV, kako se predstaviti na razgovoru na najbolji način. Možete pročitati i druga iskustva, koliko je njima trebalo da pronađu posao i koja strategija je donijela rezultate… sve to vam može pomoći da, kada se pojavi pravi oglas za posao, imate odgovarajuće predstavljanje i brže dođete do zaposlenja.

Ovo su samo neka od najtraženijih zanimanja u okviru svake obrazovne grupe, ali je tražnja mnogo šira i konstantno se mijenja. U budućnosti će se tražiti mnogo više stručnih osoba koje će biti u radnoj interakciji sa virtuelnom inteligencijom, ali će i dalje biti aktuelna i osnovna zanimanja čije poslove nije moguće zamijeniti sve većom digitalizacijom.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kada kuvate kupus...

RECEPT
DANA

Mikijeva čoko-vanil keks torta

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.