5 koraka do boljeg i zdravijeg digestivnog sistema

 

5 koraka do boljeg i zdravijeg digestivnog sistema

Digestivni sistem je polazna tačka našeg zdravlja. Ukoliko on ne funkcioniše kako treba, doći će do domino efekta u čitavom organizmu.

Varenje hrane započinje još u ustima. Sam čin temeljnog  žvakanja, daje već pozitivan efekat na digestivni sistem, podstiče lučenje enzima za dalje varenje hrane.

Za održavanje dobrog zdravlja digestivnog sistema nije potrebno mnogo, a za njegovo poboljšanje tek nekoliko jednostavnih promena.

Birajte namirnice najpribližnije svom izvornom obliku

Današnja ishrana se bazira na prehrambenim proizvodima kojima manjka prirodnih materija neophodnih za dobro funkcionisanje organizma. Zbog toga je od izuzetne važnosti ishranu bazirati na namirnicama koje su najpribližnije svom izvornom-prirodnom obliku.

Za dobro zdravlje digestivnog sistema važan je unos biljnih vlakana. Svakoga dana unosite svježe i sirovo voće i povrće te mahunarke i integralne žitarice.

Budite fizički aktivni

Čvrsti stomačni mišići obezbedjuju zdrava crijeva. Jednostavne vježbe za stomačne mišiće imaju pozitivan efekat na crijevnu pokretljivost. Što se više budete kretali i pokretljivost crijeva će biti veća.

Koristite ljekovite biljke

Kada osjetimo neki digestivni problem, najčešće posežemo za čajem od nane. Postoji mnogo biljaka koje imaju ljekovito dejstvo, važno je da pronadjete onu koja baš vama odgovara. Meni je omiljeni djumbir, koji skoro trenutno otklanja digestivne probleme.

Da li vam je poznato ulje korijandera i list maslačka? Ulje od sjemena korijandera se u Kini koristi vjekovima za regulisanje rada crijeva. Podstiče lučenje crevnih sokova te oslobadja od gasova. List maslačka je jedan od najboljih  detoksifikatora digestivnog sistema.

Potražite trenutak mira

Veza izmedju mentalnog i fizičkog zdravlja je neraskidiva. Stres je tihi ubica današnjeg društva. Iako, stres ne možemo da izbjegnemo, možemo promeniti način reagovanja na njega. Kada smo pod stresom, reagujemo sa borbom ili bježanjem od problema. Naš digestivni sistem to trpi. Pronadjite svoj način relaksacije da biste ublažili stres a ujedno i poboljšali digestivno zdravlje.

Ponekad je potrebno iskoristiti pomoć probiotika i enzima

Čak, i ako vodite računa o svojoj ishrani mogu da se jave digestivni problemi. Oni mogu biti izazvani promjenom sredine, oskudnim izborom svježeg povrća i voća (zimski period) ili nekom infekcijom. U tim momentima se nemojte ustezati da posegnete za nekim od probiotika i enzima.

 

 zdravljenadan.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.