Kardiološki pregled – čuvajte srce

Kardiologija je grana medicine koja ne proučava samo funkcije bolesnog srca i krvnih sudova, već se bavi i očuvanjem zdravog srca. Kardiovaskularne bolesti su najčešće bolesti savremenog čovjeka i vodeći uzrok smrti u svijetu, zato je veoma važno spriječiti ove bolesti, otkriti ih u ranoj fazi i adekvatno liječiti. Ovo je veliki izazov za pojedinca, ali i za čitavo društvo, zato je potrebna blagovremena sistematska provjera kod kardiologa. 

Kardiološki pregled – čuvajte srce

Kako biste na vrijeme otkrili i prepoznali nastanak srčanih mana i bolesti srca, kao i krvih sudova, obaveza je da jednom godišnje obavite sistematski pregled kod kardiologa. Kada se sagledaju sve prednosti koje donosi kardiološki pregled cijena je mnogo veća ukoliko zanemarite simptome koji se javljaju, a ukazuju na srčane mane, mogu vas koštati života.

Kada idete kod kardiologa?

 

Najbolje je da kod kardiologa odete preventivno, međutim, nekada se problemi ispriječe prije nego što stignete da pomislite na zdravlje. Ukoliko osjetite ubrzan ili nepravilan srčani rad, to je znak da istog trenutka treba da odete na kardiološki pregled. Cijena života je u pitanju. Ne znači da ste po prvim simptomima odmah u rizičnoj populaciji, ali treba da provjerite šta se sa srcem dešava. Često se kao posljedica srčanih smetnji javlja i kratak dah, osjećaj nedostatka vazduha, teško disanje, pa i uporni kašalj. Najčešći simptom koji se povezuje sa srčanim problemima je bol u grudima, njega se najviše i plašimo. Ukoliko prepoznate neki od ovih simptoma, potrebno je da se javite svom ljekaru, on će vas uputiti na kardiološki pregled.

Kako izgleda kardiološki pregled?

 

Kako bi od pacijenta dobio potrebne podatke o tegobama, kardiolog će pregled započeti razgovorom o ličnim, ali i porodičnim predispozicijama za razvoj srčanih bolesti, učiniće uvid u do tada urađene preglede i ispitivanja. Tako će kardiolog procijeniti prisustvo faktora rizika i mogućnost nastanka vaskularnih, kardioloških, endokrinoloških, nefroloških mogućih komplikacija kod pacijenta. Već nakon ovog prvog koraka, kardiolog može da utvrdi moguće uzroke vaših tegoba, a onda dijagnostikom to potvrđuje. Kardiološki pregled započinje mjerenjem krvnog pritiska i EKG zapisom. Inicijalni kardiološki pregled smatra se kompletnim kada kardiolog obavi i ultrazvučni pregled srca.  Na kraju prvog pregleda doktor daje zaključak o vašem zdravstvenom stanju, određuje terapiju i zakazuje dopunske preglede, ukoliko je to potrebno.

Gdje da potražite ono što vas najviše interesuje – „kardiološki pregled cijena“?

 

Do podatka „kardiološki pregled cijena“ najlakše ćete doći ukoliko na pretraživaču ukucate ovu frazu. Dobićete kao rezultat spisak klinika, a na njihovim sajtovima obavještenja o pregledima, timovima ljekara, terminima, cijenama pregleda, često i o trenutnim akcijama i popustima. U ovoj, može se reći, postkovid godini, veliko je interesovanje za preglede kod kardiologa, zato što se uslijed stresa kod mnogih javljaju problemi slični kardiološkim, poput bolova u grudima, zamora, teškog disanja. Međutim, često to i jesu znaci da je u začetku neki srčani problem, pa ne treba da ih zanemarujete. Kako ne biste izgubili svoj termin, na vrijeme se informišite i zakažite pregled, to je samo par trenutaka i nekoliko koraka na sajtu svake kardiološke klinike ili, još lakše, pozivom na telefon.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.