Da li je klima kriva što vas muče sinusi?

Oni sa alergijama mogu da osjete začepljenje jer su male čestice kao što su polen, spore buđi, prašine i grinja, zaglavljene u filterima za klimu, a aktiviraju se kada se klima-uređaj uključi.

Da li je klima kriva što vas muče sinusi?

Da, klima utiče na to da li će nekome curiti nos ili se zapušiti, i to iz nekoliko razloga, tvrde američki stručnjaci.

Pod jedan, ulazak u hladniju, suvu sobu može da pokrene curenje nosa, isto baš kao što i izlazak na hladan zimski dan čini da neki ljudi ne mogu bez papirnih maramica, kaže dr Džon Ohman, šef alergološkog odeljenja u Taft medicinskom centru u Bostonu.

Izgleda da hladan vazduh izaziva refleks nervnog sistema u nosu koji aktivira žlijezde u nazalnim membranama da proizvode sluz. Problem može da bude posebno izražen kod onih sa problemima sa alergijama. Promjene u temperaturi i vlažnosti trebalo bi, ipak, da izazovu samo privremeno začepljenje, kaže dr Ohman.


Oni sa alergijama mogu da osjete začepljenje jer se male čestice kao što su polen, spore buđi, prašine i grinja, koje su zaglavljene u filterima za klimu, aktiviraju kada se uključi klima-uređaj, kaže dr Marija Garsija-Ljoret, alergolog na UCLA.

Zagađivači i bakterije ne bi prouzrokovali alergijsku reakciju sami po sebi, kaže ona, ali bi mogli da iziritiraju nos. Izlaganje sporama buđi može da izazove alergijsku reakciju koja može da potraje i znatno duže.

Dr Ričard Lebovic, rinolog na NYU Langone medicinskom centru, naglasio je važnost redovnog menjanja filtera na klimi.

"Ako ih ne održavate dobro, sve što udišete filtrira se kroz ovaj gigantski 'list' prašine", vraćajući prašinu u vazduh, što i baš nije korisno", rekao je dr Lebovic.

 

Izvor: Nedeljnik.rs

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.