Zamka rodne ravnopravnosti i paradoks modernog doba

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka
Zamka rodne ravnopravnosti i paradoks modernog doba

Nije nikakva tajna da se većina muškaraca, a usudiću se reći, doduše u manjoj mjeri, i određeni broj žena, danas plaši vezivanja. Za mnoge, sama pomisao na vezivanje za jednog partnera-partnerku do kraja života može biti dovoljan razlog da ih natjera u bijeg. U skladu sa tim, starnosna granica slobodnih muškaraca i žena značajno raste, a broj brakova opada u razmjerama epidemije.

Postavlja se pitanje šta je doprinijelo značajnoj promjeni trenda, ako uzmemo u obzir da je prije samo dvadesetak godina bilo potpuno očekivano i prirodno vjenčati se u ranim dvadesetim, dok u tekućem vijeku rani brakovi zauzimaju dimenzije presedana.

Promjene su se desile i u populaciji muškaraca i žena, kao i cijelokupnom društvu i nekom životnom pulsiranju čovječanstva. Sa jedne strane neprekidno se čuju vapaji žena da žele da se udaju, da su spremne, da im biološki sat otkucava, samo “nemaju za koga”, “ne mogu da nađu muža”. Dok, sa druge strane, čujemo muškarce koji se plaše prevelikih očekivanja, gubitka slobode i tereta emocija.

Unutrašnja borba se odvija na linijama oba fronta. Kod oba pola teško se uspostavlja izbor između, sa jedne strane vrlina braka kao što su stabilnost i dužnost iznad zadovoljstva, nasuprot samostalnosti, radoznalosti i avanturizmu koji je u suprotnosti sa idejom da se ravnodušno živi pod prethodno navedenim ograničenjima.

Muškrci su odvajkada bili “glava kuće” i ličnosti od kojih je zavisila nekada mnogobrojna porodica. U takvom statusu imali su eksluzivno pravo na donošenje odluka. Nakon rodne revolucije, tekovine borbe za ravnopravnost su naročito zaživjele te imamo kontekst u kome žena u velikoj mjeri učestvuje u odlukama, a muškarac svoju originalnu izvornu samosvijest ima isključivo dok ima status slobodnog.

Jedan seksualni partner za čitav život

Muškarci sa teškoćom prihvataju ideju da im se u budućnosti smiješi scenario da budu “kastrirani” za sve žene izuzev svoje, ujedno se plašeći dosade u seksu koja može doći na mjesto ranijem užitku, praćena potpunim odsustvom strasti.

Žene se u braku opuštaju, dobile su što su htjele razmišljajući da sada mogu po zasluzi da uživaju. 

Bilo kako bilo, i u XXI vijeku većina ženskih maštanja uključuje vjenčanje. Žene čim zamisle sebe kako se razilaze od jednog muškarca, odmah prizivaju u svoju svijest zamišljanja kako se vezuju za drugog. Neke žene izjavljuju da se bez muškarca osjećaju kao “voz bez lokomotive”, kao brod koji uvijek mora da ima svoju matičnu luku.

Zvuči kao paradoks “modernog“ doba: žene su jedva dočekale da se izbore za ravnopravnost, dok još uvijek na brak gledaju kao na neko bajkovito stanje. Vjerenički prsten na ruci, kao da je magija koja rješava sve probleme. Introjektovana poruka o neophodnosti braka navešće mnoge žene da po svaku cijenu sebe predstave kao idealnu suprugu.

Da li bi većina partnera ikada ušla u brak kada bi znali šta to znači?

Mislim na one koji se posle vjenčanja viđaju manje nego tokom zabavljanja. Mislim na one u vječitoj žurbi i trci za uspjehom i obezbjeđivanjem materijalnog imetka. Mislim na one koji iscrpljeni poslom padaju u krevet i ne pomišljajući da bi mogli da vode ljubav.          Ovog scenarija plaši se većina današnjih muškaraca i činiće sve što je u njihovoj moći da dobro razmisle šta žele od buduće supruge.

Živimo u vremenu u kojem je smanjen pritisak društva da ljudi stupaju u brak postavljajući mnogo opcija na kontinumu između profesionalnog usavršavanja i bračnog života. Muškarci imaju potpunu slobodu da popune taj međuprostor, bez straha da će negdje zakasniti.

Sa ženama to nije slučaj. Žene su suočene, pored biološkog sata, i sa pojačanim profesionalnim angažmanom, dok sa druge strane pokušavaju da izbjegnu manje atraktivne muškarce, a privuku nekog privlačnog.

Pitanje za razmišljanje, da li su polovi zaista ravnopravni?

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.