Svadbeni običaji u svijetu

Opšte je poznata činjenica da se svadbeni običaji razlikuju od zemlje do zemlje, pa čak i od grada do grada. Neko ih poštuje i strogo ih se drži, neko od njih bježi. Ako ste od onih koji ne prate strogo stare običaje i želite da vaš najvažniji dan bude drugačiji, pročitajte listu svadbenih običaja iz zemalja širom svijeta. Primjenite neke od njih i tako napravite nezaboravno vjenčanje o kojem će svi pričati. Ko zna, možda budete začetnik nekih novih običaja. :)

Svadbeni običaji u svijetu

Marokanske mlade započinju svoj dan ceremonijalnim pročišćenjem u vidu kupanja u mlijeku prije nego što im ruke i stopala detaljno iscrtaju kanom.

U Estoniji je običaj da će se žena koja uhvati mladin buket sljedeća udati, izmjenjen u korist muškaraca. Mladoženji se vezuju oči i okreću ga u krug. Neoženjen muškarac na čiju glavu mladoženja spusti šešir sljedeći će biti “uhvaćen”.

Japanske mlade mijenjaju odjeću nekoliko puta u toku dana. (Izvanredan izgovor da se opustoše prodavnice.)

U Japanu postoji i tradicija ritualnog ispijanja devet čaša sakija u toku ceremonije vjenčanja.

Italijani sijeku kravatu mladoženje i onda prodaju djelove kako bi finansirali njihov medeni mjesec.

Anglosaksonski mladoženja će dodirnuti petu mladine cipele što simboliše njegovu nadmoćnost nad njom.

Mlade u Letoniji su ‘’kidnapovane’’ i mladoženja mora da plati otkup (pjesmu ili turu pića) da bi je dobio nazad.

Na finskom vjenčanju majka mladoženje drži tanjir na glavi kad mladenci započnu svoj prvi ples. Broj parčića na koje se tanjir polomi kada padne predstavlja broj dece koje će par imati.

Na ruskom pravoslavnom vjenčanju mlada i mladoženja se utrkuju do tepiha na kojem se polažu njihove zakletve. Ko pobijedi biće glavni u kući.

Prije švedskog vjenčanja, mladina majka daje ćerki zlatni novčić koji stavlja u desnu cipelu dok joj otac daje srebrni novčic za lijevu cipelu. Ovo simbolizuje bogatu budućnost.

Još jedan jevrejski običaj je da vjenčani prsten treba da bude potpuno jednostavan, bez dragog kamenja ili oznaka. Ovo simbolizuje vječnu ljubav – nema ničega što označava početak i kraj.

Njemački parovi kače stvari na ‘mladino drvo’. Čajnik, na primjer, predstavlja gostoljubivost.

U Njemačkoj mladenci zajednički život simbolično započinju testerisanjem debla. U ovoj zemlji je to tradicija koje se mladenci drže kako bi i u životu sve teške zadatke uspješno savladavali.

U Meksiku gosti formiraju srce oko para koji izvodi svoj prvi ples. Mladenci nakon plesa “svezuju čvor”.

U Češkoj je običaj da se prijatelji mlade ušunjaju u dvorište njene kuće, zasade drvo i okite ga obojanim ljuskama jajeta i raznobojnim mašnicama. Legenda kaže da će mlada živjeti onoliko koliko živi to drvo.

U Holandiji mladenci u dvorištu oko svog doma sade ljiljane kao simbol obnavljanja njihove sreće i ljubavi sa svakom novom sezonom.

'Confetti' imaju isti korijen kao i italijanska riječ za ‘poslastičarstvo’. U pagansko vrijeme vjenčani parovi su zasipani zrnima i lješnicima u šećernom prelivu.

U Britaniji se smatra srećom ako odžačar dođe na vjenčanje i poljubi mladu. Običaj datira od vladavine kralja Džordža III. Kraljevi konji su se izmakli kontroli i odžačar se umješao da ga spasi. Kralj je proklamovao Kraljevskim dekretom da svi odžačari donose sreću i da se sa njima treba ophoditi sa poštovanjem. Odžačari se takođe povezuju sa ranim paganskim običajima gdje je crna boja označavala plodnost.

Dio tradicionalnog sudanskog vjencanja ukljucuje spaljivanje sedam dršaka metli od strane glavne djeveruše što simboliše odbacivanje loših navika pred početak bračnog života.

I konačno, na venecuelanskom vjenčanju je običaj da se mladenci iskradu sa svadbe, a da se ne pozdrave ni sa kim. Smatra se da će im to donijeti sreću.

Pozdrav od tima „Vaša Bajka”


Potražite nas na facebook-u ;)

Izvor: pozivnicezavencanje.com i sourcherry.com

 

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.