Kondom je pukao! Šta uraditi?

Kondom je pukao! Šta uraditi?

Kondomi su najrasprostranjeniji metod za kontracepciju i jedinstven način da se zaštitite od polno prenosivih bolesti. Ali, ipak ni to nije 100% bezbjedno. Iako to i nije česta pojava, može se desiti da kondom pukne u toku seksualnog odnosa. Ukoliko se to desi, ne paničite, nego budite spremni.

Kad treba da se zabrinete?

Ako otkrijete da je kondom pukao nakon što je partner ejakulirao, rizik od neželjene trudnoće i seksualno prenosivih bolesti je veliki, pogotovo ako imate seksualni odnos sa nepoznatim partnerom. Čak i ako poznajete vašeg partnera i ako isključujete polno prenosive bolesti, uvijek postoji rizik od neželjene trudnoće.

Ako kondom pukne prije nego što partner ejakulira, to ne znači da ste zaštićeni. I prije ejakulacije muškarac luči tečnost koja sadrži spermu.Zato je rizik od neželjene trudnoće i seksualnih bolesti i dalje moguć.

Šta uraditi?

Za zaštitu od neželjene trudnoće, nemate preveliki izbor. Nabavite pilulu za hitnu kontracepciju ili pilulu za "dan poslije". Mogu se naći u skoro svakoj apoteci, a najbolje je da je popijete što prije poslije seksualnog odnosa.

Za zaštitu od polno prenosivih bolesti (PPB), isperite se toplom vodom, bez korišćenja kozmetičkih proizvoda. Naravno, to vas neće u potpunosti zaštiti od PPB, ali će u svakom slučaju da smanji rizik.

Ukoliko krv, sperma ili vaginalna tečnost dodju u kontakt sa otvorenom ranom, odmah dezinfikujte alkoholom. Ako saznate da vaš partner boluje od neke bolesti, odmah posjetite ljekara specijalistu.

Da biste bili sigurni da se niste zarazili, uradite test na HIV dvije nedjelje od poljednjeg seksualnog odnosa.

Savjeti

Da ne biste prolazili kroz cijeli taj proces stresa i iščekivanja, slijedite sledeće savjete:

  • Ne upotrebljavajte zube, nož ili neki drugi oštar predmet za otvaranje paketića kondoma.
  • Pazite na nokte dok stavljate kondom.
  • Vaš partner treba da koristi kondom tačne veličine. Ako je kondom prevelik, velika je vjerovatnoća da će da spadne.
  • Provjerite da li je vaš partner pritisnuo gornji dio kondoma dok ga je stavljao. Tako ćete izbjeći stvaranje vazdušnog mjehura, koji može da prouzrokuje pucanje kondoma.
  • Upotrebljavajte lubrikant na vodenoj bazi.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.