Kako ubijediti muža da pomaže u kući

Ko obavlja kućne poslove u vašoj kući? Po anketi NajboljaMamaNaSvetu.com na koju je odgovorilo 1464 mama najveći broj njih (52%) kaže da njihov muškarac samo povremeno nešto pomogne, odmah iza njih su mame koje sve rade same (21%) a najmanji je broj porodica koje uspijevaju da plate pomoć u kući (samo 1,7%). Pa drage mame, odlazak na porodiljsko ne znači automatsko „zapošljavanje“ na poziciji „domaćica sa stalnim radnim vremenom“. Istraživanja pokazuju da muškarci koji pomažu u kući imaju srećnije, zadovoljnije i zdravije partnerke, što znači da je svima bolje ako se posao u kući deli. Evo nekoliko saveta kako to da postignete:

Kako ubijediti muža da pomaže u kući

Radite manje
Kako mama Dragana na našoj Fejsbuk stranici kaže: “Naj, ali najjednostavniji savjet za dobru organizaciju je .. da žena ništa ne radi kad se uda! ;) Jer kad uđe u novi dom i od prvog dana se pokaže kao vrednica, to znači da NIKO NIKAD neće NIŠTA da joj pomogne!!! Ni kad bude trudna, ni poslije porođaja, ni dok joj je dijete malo, ni kad joj nije dobro, ni kad je prehlađena, ni kad je trese groznica … Zato djevojke, pamet u glavu i budite lijene kad se budete udale (bar u početku)! ;)”, sve u svemu radite manje.

Snizite malo svoje standarde čistoće i probajte da izribate kupatilo jednom u dve nedjelje umjesto jednom nedjeljno ili probajte da ubijedite muža da sam ispegla svoje košulje. Pokažite mu koliko je to lako (ako ga mama nije naučila) i ostavite ga da radi svoj posao. Ovo je veoma važno – udaljite se od njega i pustite ga da sam uradi zadatak koji mu sleduje.

Izjednačene obaveze
Izračunajte koliko vremena trošite na obavljanje kućnih poslova – kuvanje, pranje, peglanje, čišćenje – i uporedite ga sa vremenom koje vaš partner posvećuje njegovim zadacima u kući. Ako ispada da vi radite najveći dio posla dogovorite se kako možete da ravnopravnije raspodijelite obaveze. Očekujte argumente tipa “ja sam radio cijele nedjelje, to je dovoljno” ali obavezno odgovorite na njih isticanjem činjenice da vi niti dobijate platu za čuvanje dece i čišćenje kuće niti imate radno vrijeme, ali da je i vaše vrijeme dragocjeno.

Radite zajedno i odredite zadatke
Možda ste već čuli ili primjenili listu kućnih poslova za djecu u kojoj ona obilježe šta su uradila i za to dobijaju poene. Ovakav sistem možete da primjenite i na vas s ciljem da sakupljeni poeni služe za izlazak sa prijateljima. Po ovome, što više čišćenja odradi vaš dragi, to ima više slobodnih večeri za piće ili fudbal sa društvom. S druge strane, što više čišćenja uradi mama, to više izlazaka ima sa drugaricama. Važno je da predstavljanje ovakvog “plana i programa” bude praćeno humorom i dosljedno – ako mama ima poene treba da ih i iskoristi (za tatu smo sigurni da hoće).

Objasnite mu da je u pitanju vaše zdravlje
Studije su pokazale da muškarac koji pomaže u kući ima pozitivan uticaj na psihološko zdravlje njegove „bolje polovine“ i da one žene čiji muževi nikad ne pomažu u kući imaju duplo veće šanse da budu nesrećne. Objasnite mu da će imati srećniju i zdraviju ženu ako pomogne u usisavanju ili brisanju prašine.

Zavedite ga
Istraživanja pokazuju i da muškarci koji pomažu u kući seksualno više privlače svoju ženu. Nagovijestite mu da se ovo odnosi i na vas – zagrlite ga oko struka dok pere sudove ili u prolazu dok on pegla.

Objasnite mu da  je on uzor
Ako vaš muž ne pomaže u kući vaša djeca će takvo ponašanje vidjeti i naučiti. Mali dječaci će da misle da je sređivanje za djevojčice, a ćerke će da pretpostave da muškarci uopšte ne moraju da pomažu u sređivanju. Objasnite vašem suprugu da djeca sve vide i da njegova pomoć predstavlja važan model ponašanja.

Ako ništa ne uspije...
Ako baš nijedan od ovih savjeta ne ubijedi vašeg dragog da pomogne pokušajte tako što ćete vi uraditi svoj dio posla i za ostatak platiti pomoć. Podrazumijeva se da partner koji ne pomaže dovoljno u kući treba da plati nekoga da uradi njegov dio posla. Ako mu je stalo da uštedi, možda ćete ga na kraju i ubijediti da zavrne rukave.

 

Izvor: NajboljaMamaNaSvetu.com

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kako iskoristiti ostatake riže

RECEPT
DANA

Francuski krompir

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.