Ovih 8 istina o komunikaciji su ključ za srećan brak

Problemi u komunikaciji su jedan od najčešćih razloga za razvod braka. Upravo zbog toga je važno steći dobre komunikativne vještine i konstantno raditi na njima. Možda zvuči komplikovano, ali u stvari je jednostavnije nego što mislite.

Ovih 8 istina o komunikaciji su ključ za srećan brak

Ovih 8 savjeta za bolju komunikaciju sa partnerom će vam ojačati brak:

Nekada je bolje ćutati

U trenucima umora, nervoze i frustracije lako je „osuti paljbu“ po osobi koja je pored nas. Međutim, ako se suzdržite od izgovaranja riječi koje povređuju, vi u stvari čuvate vaš brak. Sljedeći put kada osjetite nervozu i potrebu da krenete u napad – zadržite jezik za zubima. Isto tako, ne trošite snagu na besmislene svađe o stvarima oko kojih jednostavno ne vrijedi raspravljati.

Muškarci ne pričaju baš o svemu

Žene lako mogu potpuno pogrešno da protumače muževljevu tišinu. Bolje je, zato, da to ni ne radite. Tišina je za muškarce normalnija jer, dok su žene verbalne i o svemu žele da razgovaraju, muškarci jednostavno nisu takvi u većini slučajeva. Prihvatite ovu različitost i nemojte pomisliti ništa loše ako vaš muškarac ostane nedorečen. Čim bude htio da priča o nečemu doći će kod vas.

Važno je paziti na vrijeme i mjesto za raspravu

Iako možda vaša ljutnja zahtijeva rješenje i objašnjenje, nije uvijek pravi trenutak za to. Dajte vremena sebi i svojim osjećanjima da se malo smire i raščiste, nemojte odmah burno reagovati. Uvijek je bolje sačekati trenutak kada nasamo možete da porazgovarate o datom problemu.

Uvijek se treba zapitati da li je to baš toliko važno

U roditeljstvu znamo da pređemo preko nekih manjih problema sa djecom kako bi i ona i mi imali dovoljno snage za druge, važnije argumente i stvari. Tako bi trebalo da bude i u bračnom odnosu. Koristite mudro vašu i muževljevu snagu u komunikaciji. Njegova moć da vas ozbiljno shvati i odgovori na vaše komentare je ograničena.

Znajte da vas još neko sluša

Ako želite da djeca nauče šta znači dobra komunikacija morate biti dobar uzor. Vaš brak je njima glavni primer partnerskog odnosa u kome vide puno toga. Pokažite im da je moguće obuzdati sopstvena osećaja i svesno izabrati prave reči.

Bolje je slušati više, a pričati manje

Kao što je rekao i grčki filozof Diogen:“Imamo dva uveta i jedan jezik zato da bismo više slušali i manje pričali.“ Zapitajte se da li vi u komunikaciji sa svojim partnerom dovoljno slušate. Ako vaš muž nije uradio kako treba nešto što ste vi tražili, da li znate zašto je tako? Kada prestanemo da slušamo, rađaju se sumnje i pretpostavke, a već znamo čemu to vodi…

Vodite konstruktivne razgovore

Analizirajte riječi koje izlaze iz vaših usta. Ako one samo nose prizvuk žaljenja i osude – odmah prekinite. Ali, ako dajete konstruktivne predloge ili zahtjeve koji idu u korist jačanju vaše veze, nastavite. To je pravac koji će imati pozitivan rezultat. Samo vodite računa o tonu jer pričate svom partneru a ne djeci.

Ako kritikujete partnera jer vam to pričinjava zadovoljstvo – niste u pravu!

Ako partneru iznosite probleme i nedostatke jer ga volite i želite da stvari među vama budu na mjestu a brak jak, to radite sa doborm namjerom i na pravi način. Ali, ako kritikujete partnera jer vam to pričinjava zadovoljstvo i volite da ispadate pametni, bolje poradite na svom ponašanju i nedostacima prije nego što uopšte započnete sljedeći razgovor. Jer, to onda nije komunikacija već iživaljvanje.

 

Najboljamamanasvetu.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kad zagori pasulj...

RECEPT
DANA

Indijaneri

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.