Kako pronaći prvi stan na izdavanje?

Odlučili ste da ste spremni da živite sami. Bez obzira da li ste nedavno diplomirali ili ste odlučili da se iselite iz kuće vaših roditelja, ovaj vodič za prvi stan će vam pomoći da shvatite kako da pronađete i da iznajmite svoj novi prostor.

Kako pronaći prvi stan na izdavanje?

Budžet

Pri iznajmljivanju stana, važno je da imate na umu da postoje kratkoročni i dugoročni troškovi. Dugoročni troškovi uglavnom uključuju račune za stanarinu i komunalne račune kao i troškove stambene zajednice (za održavanje zgrade i slične). Kratkoročni troškovi uključuju prijavu i depozit čija visina u velikoj mjeri zavisi od stanodavca. Neki stanodavci zahtijevaju da unaprijed platite najam za prvi i posljednji mjesec.

Takođe je važno da imate nešto dodatnog novca za neočekivane troškove i bilo koje druge troškove koji mogu da iskrsnu oko stana. Imajte na umu da će se vaši troškovi razlikovati u zavisnosti od lokacije na kojoj se nalazite i od jedne stambene zajednice do druge.

Kriterijumi za izdavanje stanova i biranje lokacije

Šta tražite u stanu? Da li želite garsonjeru ili manji jednosoban stan? Da li želite da se nalazite u blizini prevoza (željezničke/autobuske stanice)? Zapišite sve kriterijume za svoj idealni stan na jednom papiru koji ćete držiti pri ruci dok pretražujete oglase. Oglasnici za nekretnine imaju posebnu rubriku za izdavanje stanova u okviru koje možete da odaberete određene filtere koji sužavaju vaš izbor i koji vam olakšavaju pretragu i svođenje na uži izbor stanova koje biste htjeli da pogledate.

Ako vam se dopada određeno naselje, dobra ideja je da pogledate Google Maps da biste stekli bolju sliku o njemu. Pogledajte i kakva je povezanost sa gradskim prevozom (ukoliko ga ima), gdje se nalaze pijaca, marketi i drugi objekti za koje bi vam značilo da postoje u blizini zgrade. Obiđite i pogledajte taj kvart tokom dana, a ako vam se dopadne, pođite jednom i uveče. Prošetajte malo okolo da biste stekli osjećaj o tom kraju i da biste vidjeli da li je odgovarajući za vas.

Na šta obratiti pažnju tokom obilaska stanova?

Evo nekih stvari koje treba provjeriti tokom obilaska stanova za izdavanje.

-        Provjerite brave na vratima i prozorima stana (kao i na vratima zgrade) da biste bili sigurni da se pravilno zatvaraju. Ako na prozorima postoji kondenzacija, znači da oni ne dihtuju kako treba.

-        Proverite da li je pod nagnut i / ili iskrivljen na bilo koji način, jer bi to mogao biti znak da je postojala neka havarija ili postoji problem koji je trenutno aktuelan. Ovo je važno da se provjeri da ne bi kasnije došlo do situacije da ste vi krivi za problem koji je postojao čak i prije nego što ste se uselili.

-        Još jedna stavka koju ne bi trebalo da propustite: Pazite da na plafonima i / ili na zidovima nema vlage.

-        Uključite vodu da biste bili sigurni da su pritisak (pa čak i boja vode) odgovarajući.

-        Provjerite koliko prirodne sunčeve svjetlosti dobija stan. Svjetlost ima veliki uticaj na vaše cjelokupno raspoloženje, pa je i ova stavka, koliko god vam se činilo kao nebitno.

-        Ako imate automobil, raspitajte se o dostupnosti parkinga, pravilima koja važe za vašu zgradu, kao i mjesečnim troškovima ukoliko se parking doplaćuje.

-        Tokom posjete iskoristite priliku da pitate trenutne stanare (ukoliko ih ima) o njihovom iskustvu života u tom stanu i kvartu. Informacije iz prve ruke su ipak bolje od Google mapa i pretrage na internetu.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.