Dijabetes i ishrana

Dijabetes (šećerna bolest- lat.diabetes mellitus)  poremećaj je metabolizma koji karakterizuje hronična hiperglikemija (povišeni nivo šećera u krvi) zbog poremećaja izlučivanja inzulina, djelovanja inzulina ili čak oboje.

Dijabetes i ishrana

Inzulin ima ulogu da snižava vrijednost glukoze u krvi. Šećerna bolest je sindrom koji često definišemo kao metaboličku bolest povezanu sa poremećajem u metabolizmu ugljikohidrata, proteina i masti. Uzrok ove bolesti je nedostatak ili neučinkovitost inzulina. Kod ove bolesti ishrana igra ključnu ulogu.

Idealna ishrana za dijabetičare slična je idealnoj ishrani i za sve ostale. Takva ishrana siromašna je masnoćama, a bogata vitaminima, ugljikohidratima, vlaknima  i mineralima. Preporuka je posjeta  nutricionisti kako bi vam osmislio plan ishrane koji odgovara vašem životnom stilu i hrani koju volite. Dijabetičari moraju dnevno unositi minimalno 130 g ugljikohidrata, što više omega-3 masnih kiselina, te maksimalno 6 grama soli.

Smjernice za ishranu kod dijabetesa:

 • Jedite više obroka dnevno podijeljenih u manje količine, idealno bi bilo 6 obroka dnevno. Ni jedan obrok se ne smije preskočiti i važno je jesti u isto vrijeme.
 • Vodite računa o tome da svaki obrok sadrži hranu bogatu skrobom, tj. ugljikohidratima ( npr. hljeb, tjestenina, krompir, riža i žitarice). Količina ugljikohidrata koju unosite u tijelo je važna radi kontrole nivoa glukoze.
 • Smanjite unos masnoća, koristite radije nezasićene masti i ulja, pogotovo jednostruko nezasićene masnoće (npr. maslinovo ulje)
 • Izbjegavajte prženu hranu, te nezdrave „brze obroke“, kao što su hamburgeri i sl.
 • Ishranu bazirajte na voću, lisnatom povrću, plavoj ribi (zbog omege-3), pasulju, mesu peradi,  junetini i teletini. U svoju ishranu što više uključite paradajz, šargarepu, luk, spanać, krastavac, pasulj, kupus.
 • Ograničite upotrebu bijelog šećera, kao i soli jer so je neprijatelj krvnog pritiska. Ne morate u potpunosti izbaciti šećer i slatkiše, ali budite umjereni i oprezni. Izbjegavajte sladolede, čokoladu, poslastice sa kremama, keks  i ulje pri kuvanju.
 • Alkohol je potrebno  izbjegavati, kao i cigarete. Od pića je dozvoljena mineralna voda, prirodni sok od narandže, zeleni čaj, čaj od peršuna i lišća borovnice, limunada, sok iz kompota (ne kupovnog, već pripremljenog kod kuće). Preporuka je takođe da bolesnik više puta dnevno konzumira mlijeko i mliječne poizvode (ukoliko se ne podnosi mlijeko u zamjenu se može uzeti npr. jogurt, acidofil ili kiselo mlijeko.)
 • Izbjegavajte bijeli hljeb, zdravije je uzimati crni, graham, raženi  ili kukuruzni (važni su zbog vitamina i zbog biljnih vlakana – koja imaju važnu ulogu u pravilnoj probavi).
 • Preporučuje se je konzumacija supa pripremljenih od povrća i/li kostiju, bez dodataka ikakve tjestenine. Radi se o tzv. „praznim supama“.
 • Bijeli luk, kupus, rotkvica, paradajz, cimet i brokula imaju povoljan učinak na regulaciju glukoze.

Koliko god izgledalo teško odreći se najdražih namirnica, zdravlje je ipak najvažnije.

 

e-zena.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Gušće trepavice

RECEPT
DANA

Punjene pileće šnicle

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.