Vježbe za sve koji dugo sjede ispred računara

Vježbe za sve koji dugo sjede ispred računara

Ukoliko posao od vas zahtijeva puno sjedenja ispred računara, sigurno ste već iskusili bolove u leđima i ramenima, kao i pogrbljeno držanje.

Kako biste spriječili situacije da vam je teško da sjedite pravo, kao i glavobolje, ukrućene mišiće ramena i vrata, morate izdovojiti malo vremena za vježbanje. Ove dvije jednostavne vježbe će vam sigurno pomoći.

Istezanje grudnih mišića

Grudi su vam stisnute jer cijeli dan držite ruke ispred tijela u neprirodnom položaju. Kuckanje po tastaturi i korišćenje miša mogu uzrokovati skraćivanje grudnih mišića. Istezanje ruku prema naprijed više sati dnevno doprinosi vašem pogrbljenom izgledu, zbog čega možete djelovati umorno i slabo. Zato, istegnite grudne mišiće na sljedeći način:

- Unutrašnji dio podlaktice naslonite na okvir otvorenih vrata, malo iznad visine ramena

- Okrenite se od vrata dok ne osjetite istezanje grudnih mišića

- Zadržite se u tom položaju 15 sekundi, zatim ponovite s drugom rukom. Radite ovu vježbu dva puta na dan.

Jačanje gornjeg dijela leđa

Ako dugo radite za računarom, gornji dio leđa postaće napet. Tokom višesatnog sjedenja, glavu držimo previše ispred tijela, uglavnom zbog umora u leđima. Vremenom će ovakvo loše držanje istegnuti i oslabiti mišiće gornjeg dijela leđa, koji treba da drže glavu uspravno.

Jačanjem gornjeg dijela leđa može se spriječiti loše držanje glave, a i zaustaviti brojni problemi, kao npr. glavobolja. Radite vježbe veslanja u stojećem položaju kako biste vratili snagu u mišiće gornjeg dijela leđa.

- Početni položaj vježbe: stanite nogu raširenih u širini ramena, koljena neka vam budu malo savijena. Lagano se iz struka nagnite prema naprijed, tako da vam leđa budu pod uglom od 45 stepeni. Leđa treba da budu ravna, a glava usmjerena ka naprijed (nemojte gledati u pod). Ramena neka budu opuštena (a ne pogrbljena).

- Ruke treba da stoje sa strane uz tijelo. Uzmite lake tegove u svaku ruku. Pogled neka vam bude usmjeren prema naprijed.

- Podignite tegove prema gore držeći ih uz tijelo, laktovi se savijaju prema spolja. Zadržite se u ovom položaju nekoliko sekundi.

- Polako spustite tegove prema dolje u početni položaj, a zatim ponovite vježbu.

- Uradite tri seta od po 10 ponavljanja svakog dana

nezavisne.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste očistili bubanj veš mašine...

RECEPT
DANA

Gurmanski pire krompir

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.