Putna apoteka - sastavni dio godišnjeg odmora

Spremate se za ljetovanje i godišnji odmor? Ne dozvolite da najmanja sitnica pokvari godišnji odmor i na vrijeme pripremite svoju putnu apoteku. Uživajte u svakom trenutku svog ljetovanja opušteni i bezbrižni.

Putna apoteka - sastavni dio godišnjeg odmora

Da vam ni najmanja sitnica ne bi pokvarila godišnji odmor, potrebno je da znate šta sve treba da se nađe u vašoj putnoj apoteci.

Naročito ako putujete sa sa djecom, neophodno je da kod sebe uvijek imate ljekove i pomoćna ljekovita sredstva za prvu pomoć.

Obavezan dio svake putne apoteke je lijek za snižavanje temperature (paracetamol, ibuprofen), zatim probiotik, nešto od ljekova protiv alergije (antihistaminici), sredstava za rehidrataciju, sprej za nos, sprej za uho, kao i lokalni antibiotik u obliku praška ili gela za rane i povrede. Pored ljekova i pomoćnih ljekovitih sredstava, na put treba ponijeti i set za prvu pomoć – medicinski flaster, sterilne gaze, antiseptik i zavoje.

Upala uha  - “muka” u ljetnjem periodu                                      

Ukoliko ljetujete na moru, upala spoljašnjeg uha može biti ozbiljan problem, često je veoma bolna i zahvata kožu spoljašnjeg slušnog kanala i spoljni dio bubne opne. Koliko je bolna, toliko se i sporo liječi, naročito ako izostane pravovremena intervencija.

“Plivačko uho” je upala spoljašnjeg ušnog kanala, koja najčešće nastaje zbog zaostatka vode nakon kupanja i plivanja, stvarajući vlažnu sredinu koja je povoljna za rast bakterija i gljivica. Ova upala ima vrlo neugodne simptome, u početku se javlja svrab i peckanje u uhu, a zatim bol, koji može biti vrlo jak i proširiti se na cijlu ušnu školjku. Uho je otečeno i bolno na dodir, a obično je prisutan i osjećaj zapušenosti. Kod jačih infekcija bol se može proširiti ka licu, tjemenu ili vratu.

Češće se javlja ljeti, naročito kod djece. Profesionalni plivači koriste kape i čepiće za uši kao preventivnu mjeru, iako su stavovi stručnjaka po ovom pitanju oprečni. Takođe, ove mjere nisu baš popularne kod roditelja, obzirom da djeci remete komfor i kvare zabavu na bazenu ili moru. Danas na tržištu postoje sprejevi za uho (sprej za uho sa maslinovim uljem - VaxolTM) koji su vrlo efikasni u prevenciji “plivačkog uha”  i spadaju u obavezan dio putne apoteke.

Sprej za uho se koristi prije kupanja i pokazao se vrlo efikasnim u prevenciji “plivačkog uha”. Vrlo jednostavno se aplikuje, u bilo kom položaju i ne zahtijeva ispiranje nakon primene. U uho nikako ne bi trebalo stavljati bilo kakve komade vate ili gaze, bez obzira da li su umočeni u bebi kremu ili slično, jer to nikada ne može da pomogne, a može značajno da iskomplikuje nalaz i kasnije liječenje. Ukoliko osjetite prve simptome kao što su neprijatni pritisak i napetost u uhu, potrebno je da potražite pomoć ljekara.


Povrede na ljetovanju

Rane i povrede su mala i neugodna iznenađenja u svakodnevnom životu, a naročito su česta kod male djece, čiji laktovi i koljena najčešće stradaju.  U zavisnosti od vrste rane, nekada je dovoljna samopomoć, a nekada ne može proći bez  intervencije i pomoći ljekara.

Lakše povrede tipa posjekotina, ogrebotina, manjih ubodnih  ili ugriznih rana, uglavnom zbrinjavamo sami. Međutim, iako se radi o manjim, lakšim povredama, pogrešnim ili neadekvatnim liječenjem može doći do infekcije ili upale, a proces zarastanja se usporava.

Lokalni antibiotik  je idealno rešenje za ovakve tipove rana i neizostavni je dio svake putne apoteke. Prije nanošenja lokalnog antibiotika, ranu, ukoliko je potrebno, treba isprati i očistiti od eventulanih nečistoća, ostaviti da se malo osuši, nanijeti antibiotik i ako postoji potreba staviti flaster ili sterilnu kompresu.

Na našem tržištu postoji jedinstven preparat u obliku praška i gela - Tyrosur®  koji  sadrži antibiotik tirotricin koji se dobro podnosi, a  sigurnost proizvoda govori podatak da je Tyrosur® na njemačkom tržištu više od 50 godina.

Tyrosur® gel je prvi lokalni antiobiotik na našem tržištu u obliku gela, koji mjesto povrede prijatno hladi, bezbojan je, ne peče i ne masti odjeću. Može se koristiti na vlasištu i drugim dlakama obraslim dijelovima tijela, na licu ili pregibima.

Drugi oblik je Tyrosur® prašak namijenjen za površinske, umjereno vlažne rane. Prašak u dodiru s ranom ne stvara grudvice, jer ima bazu koja se rastvara u vodi.

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputstvo. O indikacijama, mjerama opreza i neželjenim reakcijama na lijek posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom!

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.