Evo kako ćete najlakše prepoznati da li je med prirodan ili vještački!

Hladnoća, a s njom prehlade i grlobolje, pokucale su nam na vrata, zato je važno kućnu apoteku snabdjeti sa najprirodnijim izvorom zdravlja, kvalitetnim medom.

Evo kako ćete najlakše prepoznati da li je med prirodan ili vještački!

Njegova laka dostupnost na tržištu često u pitanje dovodi kvalitet, pa je od velike pomoći poznavati razliku između lažnog i pravog meda.

Iako je samo detaljnom analizom moguće provjeriti pravi sastav meda, postoje i neki testovi koji pomažu odgonetnuti porijeklo ovog najprirodnijeg izvora zdravlja.

1. Čitanje sastava na poleđini tegle meda prvi je korak koji pomaže u izboru kvalitetnog čistog meda koji u sebi ne sadrži aditive. Prizvođači naime moraju naznačiti sastav meda i njegov postotak u količini.

2. Prirodni med nije ljepljiv, testiranje je moguće ukoliko malo meda protrljate između prstiju, pravi med trebalo bi da se upije u kožu. Ukoliko masa trljanjem postaje ljepljiva znači da takav med sadrži šećer ili umjetne zaslađivače.

3. Par kašika meda stavite u posudu i potom ga zagrijte na visokoj temperaturi u mikrotalasnoj pećnici. Pravi med će se karamelizovati, dok će lažni postati pjenast i prepun mjehurića.

4. Par kapi meda na papirnom ubrusu takođe otkriva čistoću sastava, naime ukoliko med nakon nekog vremena ne probija papir znači da je čist. U protivnom onaj koji sadrži vodu u svom sastavu, probiće papir nakon samo par sekundi.

5. Trik kojim se pčele služe u odbrani od nepoželjnih gostiju u svojoj košnici, kao što su mravi, siguran je test na ispravnost meda. Tako, jednostavno malo meda treba staviti u blizini mrava, ukoliko je prirodan mravi će ga zaobići.

6. Voda pomiješana sa čistim medom najlakši je indikator sastava meda, naime čisti med će se u vodi zgrudvati i pasti na dno čaše, dok će lažni početi početi da se otapata.

7. Bockanje u ustima i osjećaj spaljenog jezika uzrokuje čisti prirodni med, dok lažni nema takav učinak na nepce.

8. Med namažite na parče hljeba, ispod čistog meda hljeb će postati tvrd, dok će lažni navlažiti površinu, naravno zbog količine vode u svom sastavu.

9. Pomiješajte malo meda sa žumancetom. Ako je med čist, kada umutite žumance, izgledaće kao da je kuvan.

10. Čisti med se s vremenom kristalizuje, lažni i nakon podužeg stajanja zadržava tekući sastav poput sirupa.

 

izvor: zadovoljna.hr

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.