Da upala uha ne pokvari ljetovanje

Da vam ni najmanja sitnica ne bi pokvarila godišnji odmor, potrebno je da znate šta sve treba da se nađe u vašoj putnoj apoteci. Sprej za uho jedan je od preparata bez kojeg ne bi trebalo da krećete na put, pogotovo ako ljetujete na moru. Uživajte u svakom trenutku svog ljetovanja opušteni i bezbrižni.

Da upala uha ne pokvari ljetovanje

Upala tzv. „spoljašnjeg uha” veoma je bolna i zahvata kožu spoljašnjeg slušnog kanala i spoljni dio bubne opne. Koliko je bolna, toliko se i sporo liječi, naročito ako izostane pravovremena intervencija.

Spoljašnjoj upali uha pogoduju lokalne traume, ali u prvom redu vlažnost. Prolazak i zadržavanje vode u spoljašnjem slušnom kanalu, kao i topao i vlažan vazduh, uzroci su koji pogoduju pojavi upale jer stvaraju idealne uslove za razmnožavanje mikroorganizama i smanjuju lokalne odbrambene sposobnosti uha- objašnjava naš sagovornik prim. dr Vladan Šubarević, ORL specijalista, načelnik Službe za otorinolaringologiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Dr Vukan Čupić na Novom Beogradu.

Pri upali, zidovi spoljašnjeg ušnog kanala su hiperemični (crveni), manje ili više edematozni (natečeni), a u ređim slučajevima i prekriveni gnojem ili gljivičnim naslagama. Bol je čest i jak, a pojačava se pri dodirivanju uha ili žvakanju. Liječenje zavisi od uzročnika, spoljašnjeg ušnog kanala i ali se uglavnom koriste antibiotici per os (koji se piju), dok se u težim slučajevima moraju davati i injekcije. Obavezno se daje i lokalna terapija kapima koje u sebi sadrže antibiotik ili antimikotik, a često i male doze kortikosteroida koji imaju brzo dejstvo kod upala i otoka.

Spriječite komplikacije            

Za čišćenje uha nikako nemojte koristiti štapiće. Korišćenjem ovih štapića samo potiskujete ostatke cerumena prema membrani bubnjića, a sprečavate prirodno čišćenje slušnog kanala - savjetuje  sagovornik.

Postoje i jednostavna pravila ponašanja koja pomažu da se upala spoljašnjeg uha izbjegne ili ne produbljuje, ako se već javila. Prije svega,  idealno bi bilo da se koristi sprej za uho sa maslinovim uljem (VaxolTM) prije kupanja. U uho nikako nemojte stavljati bilo kakve komade vate ili gaze, bez obzira da li su umočeni u bebi kremu ili slično, jer to nikada ne može da pomogne a može značajno da iskomplikuje nalaz i kasnije liječenje. Čim osjetite prve simptome kao što su neprijatni pritisak i napetost u uhu, potrebno je da potražite pomoć ljekara.

VaxolTM sprej za uho sa maslinovim uljem je odlično rješenje  kod osoba koje se bave vodenim sportovima i u  ljetnjim mjesecima i obavezan je dio putne apoteke. Predstavlja jednostavan sistem koji omogućava raspršivanje optimalne doze maslinovog ulja u ušni kanal, bez prolivanja, curenja iz uha i bez potrebe za ispiranjem. Proizvod je vrlo ekonomičan, jer jedna bočica sadrži 200 doza, lako se aplikuje i pogodan je za primjenu kod djece i odraslih. Ne sadrži vodu, pa ne postoji opasnost od razvoja bakterija i gljivica.

SAVJET LJEKARA

Kako spriječiti upalu spoljašnjeg uha na ljetovanju?

Prije odlaska na ljetovanje ili prije sezone kupanja na bazenima i jezerima posjetite otorinolaringologa kako bi vam obavili ispiranje ušiju od ceruminoznih čepova, naravno ako za tim postoji potreba. Naime, prevelika količina cerumena ili „čepova” može biti i razlog za upale spoljašnjeg slušnog kanala, jer produženo zadržava vodu, a time i vlažnost uha - koja je prvi uslov za razvoj infekcija. Osobe sklone upalama spoljašnjeg slušnog kanala trebalo bi svakodnevno prije kupanja da koriste preventivno sprejeve za uši. Na našem tržištu postoji sprejevi za uho na bazi maslinovog ulja, koji djeluju preventivno i štite površinski sloj kože. Maslinovo ulje, u spreju za uho, obloži kožu spoljašnjeg slušnog kanala i sprečava zadržavanje vode, a  njegova upotreba se preporučuje svakodnevno prije kupanja.


Dr Vladan Šubarević,
Načelnik Službe za otorinolaringologiju
Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i
deteta Dr Vukan Čupić,
 Novi Beograd

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako se maskara osušila ili zgrudvala...

RECEPT
DANA

Jadro oblande

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.