Zašto je folna kiselina značajna za organizam i kada je treba uzimati?

Zdrava i uravnotežena ishrana je veoma važna u svim životnim dobima. Trudnice su posebno osjetljive po ovom pitanju jer se one trude da obezbijede sve što je potrebno za normalan rast i razvoj bebe. Jako važna uloga prilikom diobe ćelija i rasta embriona i fetusa pripada vitaminu B9. Ovaj vitamin spada u esencijalne vitamine, koje naš organizam ne proizvodi, pa je važno da se unosi putem hrane i suplemenata. Vitamin B9 neophodan je za pravilan razvoj fetusa, ali i za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Zašto je folna kiselina značajna za organizam i kada je treba uzimati?

Folna kiselina je neophodna za normalno funkcionisanje mozga, ali i za čitavo mentalno zdravlje. Dokazano sprečava nesanicu, umor i depresiju. Ova kiselina je sintetički oblik vitamina B9. Naš organizam skladišti ovu kiselinu u jetri, ali samo oko 21 dan. Iz ovog razloga važan je unos ove kiseline bilo kroz hranu, ili kroz određenu suplementaciju. Njen aktivan unos se mora obezbijediti u svim dobima, ali najviše u djetinjstvu, adolescenciji i trudnoći. U kombinaciji sa vitaminom C pomaže tijelu da razgradi i stvori nove proteine, koji su važni za naše zdravlje.

Uzimajte prenatalne vitamine koji sadrže folnu kiselinu

Bilo da planirate da zatrudnite ili ste već trudni, uvrstite folnu kiselinu u vašu suplementaciju. Ako hranom unosite u vaš organizam dovoljno ove kiseline, preporuka je da uzimate preparat koji sadrži 400 mcg ovog vitamina, i koji je namijenjen trudnicama. Ako planirate trudnoću, onda je poželjno da dva ili tri mjeseca prije nego što zatrudnite, pijete ove preparate. Nakon začeća, folna kiselina se pije najmanje 12 nedjelja ili tri mjeseca, kako bi se pravilno razvili bebina kičma i mozak.

Prema istraživanjima, žene koje svakodnevno uzimaju makar i 10 miligrama vitamina B, prije nego što zatrudne, tokom prvih nedjelja trudnoće manje pate od povraćanja i mučnina, koje znaju biti veoma iscrpljujuće. Ovaj preparat treba da sadrži i 15 miligrama cinka, kako bi se šanse za trudnoćom uvećale.

Nemojte na svoju ruku koristiti razne suplemente, jer ukoliko pretjerate sa količinom, pa makar to bile i hranljive materije, možete sebi nanijeti više štete nego koristi.

Preporučene doze kod djece i trudnica

Vaše godine života direktno određuju koliko vam je vitamina B9 potrebno. Kod djece ovaj unos varira, pa je bebama od rođenja do prve godine potrebno od 65 do 80 mcg ove kiseline. Do treće godine života taj unos bi trebalo da iznosi oko 150 mcg, od 4 – 8 godine oko 200 mcg, a od 9 – 13 godine oko 300 mcg. Tinejdžerima je potrebna veća količina, čak i do 400 mcg, sve do 18. godine života. Trudnice bi trebalo da uzimaju na dnevnom nivou od 600 – 800 mcg, a žene koje doje oko 500 mcg. Doze koje se prepisuju kako bi se spriječila srčana oboljenja kreću se od 400 -1200 mcg, i to samo ako vam vaš ljekar tako preporuči.

Previše ove kiseline može dovesti do oštećenja nerava i izazvati anemiju, pa se preporučuje oprez i praćenje savjeta i preporuka ljekara. Trudnice koje nose blizance od svog ljekara mogu dobiti preporuku da uzimaju duplu dozu ovih vitamina, ukoliko je to potrebno.

 

Folna kiselina ili vitamin B9, predstavlja vitalnu komponentu uravnotežene ishrane, posebno u kritičnim periodima kao što su trudnoća, djetinjstvo i adolescencija. Osim što je ključna za pravilan razvoj fetusa, folna kiselina ima široki spektar pozitivnih efekata na opšte zdravlje. Međutim, neophodno je biti oprezan sa doziranjem i slijediti preporuke ljekara, budući da prekomjerni unos može imati negativne posljedice. Njena integracija, uz medicinski nadzor, u svakodnevnu ishranu ili u vidu suplementa, predstavlja pametan izbor za očuvanje zdravlja i dobrobiti na svim životnim putanjama.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da bijeli luk sačuvate od klijanja...

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.