Lubenica - sočni čuvar zdravlja

Slatka, sočna i ukusna, lubenica pripada vrsti povrća (iako je svi zovemo voćkom) koja je omiljena ljeti. Njena crvena boja i osvježavajući ukus je čine simbolom ljetnog povrća. Međutim, ono čega možda niste svjesni, je da lubenica ima odlično djelovanje na vaše zdravlje. Obiluje nutritivnim materijama, sadrži malo masti i održava vaše tijelo hidratizovanim.

Lubenica - sočni čuvar zdravlja

Vitamin A

Ovaj vitamin je važan za zaštitu zdravlja očiju, a njegova antioksidativna svojstva pomažu u smanjenju slobodnih radikala u tijelu.

Vitamin C

Svi znamo da je potreban za jačanje imuniteta, ali vitamin C će takođe ubrzati zarastanje rana, spriječiti oštećenja ćelija, poboljšati zdravlje zuba i desni.

Vitamin B6

Vitamin B6 je potreban za sintezu serotonina i norepinefrina (noradrenalina) koji su zaslužni za vaše dobro raspoloženje.

Likopen

I dok veliki broj ljudi misli da je paradajz najbolji izvor likopena, lubenica ga sadrži u najvećoj koncentraciji, u odnosu na bilo koje drugo voće ili povrće. Likopen smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i makularne degeneracije.

Kalijum

Ako niste ljubitelj banana, kalijum možete potražiti i u lubenici. Pomaže u oporavku mišića, poboljšava funkcionisanje mozga i nivo elektrolita vraća u ravnotežu. Takođe će pomoći u smanjenju nivoa krvnog pritiska.

Aminokiseline

Lubenica sadrži aminokiseline arginin i citrulin. One su potrebne za održavanje zdravlja arterija i cjelokupnog kardiovaskularnog sistema, a takođe poboljšavaju cirkulaciju.

Voda

Lubenicu čini oko 92% vode, što znači da je odličan izbor za hidrataciju i osvježenje tokom vrućih ljetnih dana.

1 šolja lubenice sadrži oko 45 kalorija i:

  • 20.5% od preporučenog dnevnog unosa vitamina C
  • 17.2% od preporučenog dnevnog unosa vitamin A
  • 4.8 % od preporučenog dnevnog unosa kalijuma
  • 3.8% od preporučenog dnevnog unosa magnezijuma

Savjeti za kupovanje i čuvanje

Lubenica može biti različitih oblika i veličina. Tokom odabira lubenice, tražite onu koja je simetričnog oblika i nema tamne mrlje ili fleke. Lubenica, čija je kora blago žute boje, je najbolji izbor jer pokazuje da je svježe ubrana.

Lubenicu možete u frižideru držati i do 2 sedmice ako je niste narezali. Izvadite ju iz frižidera barem 1 sat prije serviranja jer će ukus biti još bolji.

centar-zdravlja.net

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.