Zijevanje, protezanje, kijanje i visoki tonovi

Mnoge stvari u vezi sa sopstvenim tijelom ne razumijemo. Kijamo, istežemo se, zijevamo a da nemamo pojma zašto imamo potrebu da to uradimo! Donosimo vam objašnjenja četiri nevjerovatna odbrambena mehanizma ljudskog tela!

Zijevanje, protezanje, kijanje i visoki tonovi

Zijevanje

Ako zijevate, to je sigurno zato što ste umorni, dosadno vam je ili vam treba kiseonik, zar ne? Ispostavilo se da nije, i da zijevamo iz potpuno drugačijih razloga!

Naime, jedno istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da zijevamo kako bismo smanjili temperaturu mozga i bolje razmišljali. Da, često zijevamo kada smo umorni i neispavani, ali upravo te dvije stvari i dovode do zagrijevanja mozga, pa pribjegavamo zijevanju.

Protezanje

Ovo je još jedna stvar koju radimo instinktivno. Kada se tek probudimo, kada dugo sjedimo, kada smo umorni a treba da se pokrenemo - prvo ćemo da se istegnemo pa da prionemo na zadatak. To nam je usađen refleks kojim tijelo priprema zglobove za napor koji slijedi.

Kijanje

I kijanje je još jedna refleksna radnja koja se dešava kada bakterije, prašina, polen i druge nepoželjne stvari završe u našem nosu. Tada mozak hitno izdaje signal da tijelo izbaci uljeze i to radimo kijanjem. Uz to, kijanje može da pomogne da tijelo bolje namjesti nosnu šupljinu ukoliko nešto nije u redu sa njom.

Trzanje na visoke tonove

Ne moramo to ni da čujemo - dovoljno je da samo zamislimo da neko vuče noktima po tabli i da se instant naježimo. Ali zašto nas ovaj i slični zvukovi dovode do ludila? Naučnici kažu da je to zato što nas taj zvuk podsjeća na krike makaki majmuna. Teorija naučnika kaže da, u vrijeme kada smo živjeli u grupama i u divljini, dreka ovih majmuna nas je upozoravala da nam prijeti opasnost.

 

shareably.net

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.