Samorazvoj – predstavljamo serijal "Poredak ljubavi" - 2. dio

Bivše veze – Da li postoji idealna ljubav i zašto je bitan poredak prvenstva?

Samorazvoj – predstavljamo serijal "Poredak ljubavi"  - 2. dio

Težnja žene za spajanjem u ljubavi s muškarcem i muškarca za spajenjem u ljubavi sa ženom vremenski se podudara s buđenjem svijesti i čežnjom za duhovnošću, za spiritualnom ljubavlju, dakle, ponovnim spajanjem s onim božanskim u nama.

Ukoliko se od partnera zahtjeva bezuslovna ljubav ili jedno od njih hoće da zadrži drugog govoreći mu da bez njega ne može da živi, to je jasan signal da je došlo do zamjene i projekcije, da se neko odnosi prema partneru kao malo dijete prema majci, koje bez majke teško može da preživi. Za onog drugog to je previše, ne može da izdrži i povući će se iz takve veze, jer osjeća da se od njega zahtijeva nešto što nije u stanju da dâ ili će se onaj prvi razočarati i naljutiti što od voljene osobe nije dobio ono što je očekivao.

Jedan od osnovnih poredaka jeste da u poretku prvo stoje roditelji, pa onda njihova djeca. Prije roditelja, naravno, njihovi roditelji, i tako redom. Sledeće po značaju su pređašnje ljubavi roditelja, i vlastite pređašnje ljubavi kao i pređašnje ljubavi partnera. To nazivamo poredak prvenstva.

Svi pređašnji partneri postali su deo sistema, ali napravili su mjesto za sadašnjeg partnera i zahtevaju poštovanje. Dakle, ako je žena imala više muškaraca, vrlo je bitno da njen sadašnji partner poštuje svoje prethodnike, a naročito poslednjeg koji je ženi poput njegovog predhodnika i tako redom, praktično pomogao u rastu i pripremio je da stasa i sazri za sadašnje partnerstvo, a time što više nije aktuelan – neposredno je ustupio mjesto njemu.

Isti je slučaj i kod muškarca. Sadašnja partnerka posebno treba da poštuje poslednju ženu. Zato što je muškarcu kao i njene predhodnice pomogla u rastu, praktično ga pripremila da stasa i sazri za sadašnje partnerstvo, a onda su se razišli i ona je otišla. Da nije otišla ne bi bilo energetskog mjesta za novu vezu.
To, naravno, ni slučajno ne treba shvatiti kao poziv da se partner tretira kao ispovjednik, u smislu, „Hajde skuvaj kafu pa da ti ispričam sva svoja ljubavna iskustva…“ Na taj način veza može nepotrebno da se optereti. To nije preporučljivo, niti smije da zanima partnera.

Ukoliko se, medjutim, muškarac i žena raziđu i ostanu u otvorenoj ili pritajenoj svađi, oni se zapravo energetski i nisu razišli. U konfliktu oni nastavljaju svoju vezu. Konflikt je produžetak ljubavi na drugi način. Energetski su i dalje vezani i tu nema niti mjesta, niti prostora za novo partnerstvo.

To najčešće, zbog velikog bola koji je još ostao od te veze, niti mogu niti žele da vide i sagledaju. Umjesto toga, često srljaju iz jedne veze u drugu, koje su unaprijed osuđene na neuspjeh i tako vremenom sebi nanose još veći bol ili se potpuno zatvore i začaure i postaju nepristupačni za bilo kakvu vezu. Ali time nikome ne pomažu, najmanje sebi.

Vrlo često djeca iz predhodnih veza, tj. brakova energetski stoje na mjestu roditelja koji nije poštovan i podsvijesno ulaze u rivalski odnos prema svakom sledećem partneru oca ili majke. To dovodi do toga da ni sami ne mogu da ostvare partnerstvo i na takav način sistemski ponavljaju sudbinu oca ili majke i njene, tj. njegove nepoštovane ili izopštene ljubavi. Na sličan način se ponašaju i djeca nastala i rođena u kasnijim vezama.

Objasniću to na jednom primjeru.

Primjer poremećenog poretka:

Klijentkinja (Jelena, studentkinja, 19 godina, izrazitno lijepa):

“Imam strah od vezivanja kao i većina mladih.”

„Imaš li trenutno neku vezu?“

“Ne.”

„Izaberi predstavnike za svoju mamu, tatu i sebe i postavi ih... polagano, sabrano, bez riječi, onako kako misliš da stojite u odnosu jedno prema drugom.“
Jelena bira predstavnike i postavlja oca, s njegove desne strane majku, a predstavnicu za sebe naspram njih.
Roditelji stoje prilično hladno u odnosu jedno prema drugom, majka gleda u ćerku, otac preko ćerke na nekoga iza nje. Ćerka prilazi ocu i umiljavajući se staje s njegove lijeve strane, on je prima u prisan zagrljaj.

„To je idealan par. (Jeleni:) Šta će ti partner kad imaš oca?
To nema veze ni s ocem ni s partnerom.“

Poslije kraćeg vremena „otac“ ponovo gleda na istu tačku kao do maločas. Na to mjesto postavio sam još jednu žensku osobu. Ona odmah uspostavlja odnos s Jeleninim ocem. U istom trenutku, majka kao da se probudila i počinje da zauzima odbrambeni stav između te ženske osobe i svog muža, primičući joj se i pokušavajući da je odgura što dalje.
To je očeva prva ljubav.
Majka i dalje nastoji da odstrani svoju rivalku. Ćerka napušta svoje mjesto pored oca i prilazi očevoj prvoj ljubavi u zagrljaj. Majka preneraženo gleda. Ćerka se okreće prema majci i stoji ispred nje, pokušavajući da zaštiti očevu prvu ljubav, zatim prilazi majci, hvata je za ramena i lagano gura ka ocu na njen prvobitni položaj. Trijumfalno se vraća ocu u zagrljaj.
Otac sve vrijeme ne odvaja pogled od svoje prve ljubavi. Ona mu lagano prilazi, ali majka se ponovo postavlja između njih. Prišao sam joj i malo je povukao u stranu, tako da između oca i njegove prve ljubavi ne stoji više ništa. Ćerka kao u nekoj vrsti simbioze i dalje stoji pripijena uz oca s njegove lijeve strane. Otac i njegova prva ljubav gledaju se s mnogo ljubavi i sa suzama u očima lagano prilaze jedno drugom u zagrljaj, prvo sve troje, da bi poslije kraćeg vremena ćerka napravila korak unazad, ostavljajući u zagrljaju oca i njegovu prvu ljubav. Dugo su tako stajali u prisnom zagrljaju.
Onda sam im prišao i rekao da sada svako od njih napravi korak unazad.

(Ocu:) „Pokloni joj se.“
Otac ju je gledao još nekoliko trenutaka i duboko joj se poklonio. Ubrzo se spontano i ona pokolonila njemu. Kada su se uspravili rekao sam i majci da se s poštovanjem i ljubavlju pokloni prvoj ljubavi svoga muža. Bilo joj je potrebno malo vremena, ali ipak joj se sagnula i dugo ostala klanjajući se.

(Ocu:) „Reci svojoj prvoj ljubavi: ‘Mnogo sam te volio… Šteta što nije uspjelo… Ali sada imam drugu ženu i s njom djecu… Molim te, gledaj blagonaklono na njih… Molim te.’“

Ove riječi djelovale su kao melem na očevu prvu ljubav. Okrenula se od oca, prišla njegovoj ćerki i zagrlila je.

(Očevoj prvoj ljubavi:) „Reci joj ‚Hvala… Što se meine tiče – slobodna si.’“
Kad je to izgovorila, svi su odahnuli. Otac se okrenuo svojoj ženi i prišao joj u prisan zagrljaj. Njegova prva ljubav polako se udaljavala od njih koračajući unazad. Jedino je ćerka sve to posmatrala s izvjesnom nevjericom...
„Mnogo hvala, hvala svima.“

U primjeru smo vidjeli rivalitet između prve i druge žene i taj rivalitet se poslije nastavlja između majke i ćerke. To je nešto čega nismo svijesni, jer se odvija na nesvjesnom nivou. Ali, šta se dešava u energetskoj ravni? Kada se prvoj ženi ne dozvoljava da ima pravo na stečenu pripadnost, kada u sistemu nema mjesto koje joj pripada, onda njeno mjesto preuzima ćerka iz sledeće veze i, kako smo ovdje jasno vidjeli, stoji na njemu, postaje njena predstavnica. I budući da je na njenom mjestu umjesto nje, ćerka postaje rivalka svojoj majci. Bori se za mjesto. Majci tu nema mjesta. Iako dijete snažno želi da roditelji ostanu zajedno, to je sasvim druga želja. Primarna je nesvjesna težnja da se energetski „popuni“ upražnjeno mjesto pored oca. Dijete toga nije svjesno, ali stoji na energetskom mjestu bivše ljubavnice.

To je začarani krug i on se uspostavlja vrlo rano, u najranijem djetinjstvu. Dolazi do zauzimanja pogrešnog energetskog mjesta. Očeva prva ljubav nema mjesta u sistemu. Kada se posvađamo s bivšim partnerom ili partnerkom i raziđemo se, možda u bolu, tu ljubav pokušavamo da zaboravimo i izbrišemo, kao da je nikad nije ni bilo, pokušavamo da joj ponovo uzmemo pravo na pripadnost koje je jednom stekla. Tako se stvara disharmonija u sistemu i polje sistema u težnji za ponovnim uspostavljanjem harmonije signalizira i na različite načine ukazuje na isključenog, ponekad i preko različitih tegoba, alergija, nesrećnih slučajeva, bolesti, tzv. „opsjednutosti“, nemogućnosti žene da ostane trudna ili, kako smo vidjeli u ovom primjeru, kroz ćerku koja se rodila u sledećoj vezi.

Ovdje smo vidjeli da to dovodi dotle da ćerka ne osjeća sopstvenog oca kao oca, nego kao partnera. Ovdje, dakle, nije reč o incestu, do incesta nikada ne mora doći, mada su nagoveštaji ponekad vrlo jasni. Ćerka istovremeno gubi i majku, jer majku energetski ne vidi i ne spoznaje kao majku, nego kao rivalku, i onda čezne za majčinom ljubavlju koja nije mogla da se ostvari, i ne stoji u svojoj ženskoj snazi. Istovremeno čezne i za očevom ljubavlju, koja isto tako nije mogla da se ostvari. Kasnije, kad odraste, čezne za očevom ljubavlju i traži u partnerima tu ljubav koja joj sve vrijeme nedostaje. Sve vrijeme oseća da nešto nedostaje. I onda se nada da će tu ljubav naći u partneru. Ali nijedan muškarac na svijetu ne može da joj pruži tu ljubav – osim jednog jedinog, a to je njen otac.

U ovom primjeru smo vidjeli da ćerka nema nikakve šanse da prevaziđe problem sama. Rješenje je u ocu. Tek kada otac ponovo pogleda i prihvati svoju možda davno zaboravljenu ljubav i ponovo joj u svom srcu napravi mjesto koje joj pripada, otvara se mogućnost da se ćerka oslobodi upletenosti.
Prestaje strah od vezivanja koji se osjeća u polju, a koji je bio preuzet od očeve prve ljubavi, koja se vezala za oca i bila napuštena. Energetski, ćerka odjednom ponovo može da stane na svoje mjesto i možda prvi put osjeti oca i njegovu očinsku ljubav. Onda i s majkom može ponovo da uspostavi pravilan odnos, odnos u kojem majku više ne osjeća kao suparnicu i rivalku, konkurentkinju – nego uspostavlja pravi poredak u kojem je majka – majka, a ćerka - ćerka. Onda u leđima može da oseća žensku energiju i da zrači energijom žene, a ne djeteta. U partnerima više ne traži igračke za djecu, ne traži oca ili djecu. Žena postaje spremna za ljubav muškarca, a ženska energija automatski privlači mušku energiju…

Sledeća objava 20.11.2011.

Autor teksta: Vlado Ilić

Informacije o seminarima u regionu - www.orderoflove.com

Informacije o seminarima u Crnoj Gori potražite ovdje

Svake subote i utorka , u periodu od 05. -28. novembra u okviru akcije UHVATI ME! dijelimo posjetiocima portala knjigu ili CD sa muzikom za meditaciju.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.