Što možete obići i vidjeti u Beogradu za jedan dan

To što ste riješili da prilikom dolaska na omiljeni muzički festival ili važan sportski događaj unajmite apartman i prenoćite u glavnom gradu, može biti jedna od najboljih odluka koje ste donijeli. Osim što ćete se odmoriti i izbjeći noćne vožnje, možete da iskoristite priliku i da obiđete neke znamenite tačke u Beogradu.

Što možete obići i vidjeti u Beogradu za jedan dan

Beograd je prava evropska metropola koja svojim posjetiocima daruje uvijek nešto novo i uzbudljivo. Kako govore pravi poznavaoci, ovo je grad koji nudi istorijske i kulturne sadržaje u izobilju, a svoju magiju krije u zavučenim ulicama Dorćola, pasažima Vračara i kafanama Skadarlije.

Na vama je da tu magiju otkrijete, a ovdje ćemo vam pokazati što sve možete vidjeti i obići ako unajmite stan na dan u Beogradu.

Knez Mihailova

Kada je 1987. godine Ulica kneza Mihaila zatvorena za vozila, Beograd je dobio pravu šetačku promenadu po uzoru na velike svjetske metropole. Glavna ulica Beograda je tačka polaska svih turističkih tura, posjeta i dolazaka u glavni grad. Sa koje god strane da joj priđete, bićete direktno suočeni sa ljepotom i impozantnom istorijom koju nosi. Sa jedne strane je Kalemegdan, a sa druge put ka Terazijama i nedaleko odatle ka impozantnoj Skupštini. Zgrada Srpske akademije nauke i umjetnosti ili Zepter muzej mogu biti neka neočekivana otkrića za vas.

Kalemegdan

Kalemegdan je park koji se prirodno nastavlja na izlasku iz Knez Mihailove. Osim uživanja u zelenilu u romantičnim zalascima sunca, ovdje vas čekaju brojni istorijski spomenici i čak nekoliko muzeja.

Na Kalemegdanu se može uživati u partiji šaha sa redovnim posjetiocima, posjetiti ZOO vrt, Planetarijum ili nešto novo naučiti u Prirodnjačkom muzeju... Ljubitelji sporta na Kalemegdanu mogu da posjete sjedišta košarkaških klubova Crvene zvezde i Partizana koji se ovdje nalaze. Na Kalemegdanskoj terasi se možete osvježiti pićem uz panoramski pogled na najljepše evropsko ušće u pozadini.

Trg republike

Na mjestu gdje se nekada nalazila čuvena Stambol kapija na putu za Istanbul, nikao je veliki i prostran gradski trg. Na njemu se posebno ističu Narodno pozorište i Narodni muzej - institucije sa svojim bogatim programom i neprocjenjivom baštinom. Centralno mjesto zauzima spomenik Kneza Mihaila na konju, jedini konjanički spomenik podignut u Beogradu.  Ako se Beograđani sa nekim sastaju "kod konja", ne mogu nikako da pogriješe lokaciju.

Skadarlija

Pariz ima Monmartr, London Soho, a Beograd Skadarliju i to je možda pravo mjesto gdje možete upoznati dušu jednog grada.

Nedaleko od Trga republike, na 10-ak minuta lagane šetnje, dolazite do čuvene ulice ispunjene etno kafanama i restoranima - Skadarlije. Kuća velikog boema Đure Jakšića, pravi je simbol ove oblasti. Gdje je kultura, tu je i kafana i to nigdje nije tako lako uočljivo kao na ovom znamenitom mjestu.

Skupština

Ogromno državno zdanje Doma narodne skupštine počelo je da se gradi početkom 20. vijeka za potrebe Kraljevine Srbije. Danas je to zgrada Narodne skupštine  sa pogledom na Pionirski park i Skupštinu grada Beograda. Sama po sebi ima istorijski i estetski značaj - obratićete pažnju i na skulpture Tome Rosandića "Igrali se konji vrani".

U blizini se nalazi Istorijski muzej, Palata Albanija, sjedište najstarijeg srpskog lista Politika, pa kad ste već krenuli na tu stranu, možete da skoknete i do Muzeja iluzija po zanimljive fotografije.

Crkva svetog Marka

Crkva svetog Marka je izgrađena po uzoru na Gračanicu. Crkva je impozantna, velika i estetski savršena, a u njoj se, pored brojnih značajnih fresaka, nalazi i grobnica cara Dušana. Nadomak nje nalazi se lijepi Tašmajdanski park u koji često navraćaju studenti sa obližnjih fakulteta.

Hram svetog Save

Ništa veće, monumentalnije i bitnije Beograd nema od Hrama svetog Save. Napravljen ja na Vračarskom brdu, na mjestu gdje su Turci pet vjekova ranije spalili mošti velikog srpskog sveca, arhiepiskopa i prosvetitelja. Može se vidjeti iz svih djelova grada i predstavlja jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svijetu. Na platou ispred hrama nalazi se Narodna biblioteka Srbije sa svojom bogatom riznicom,kao i spomenik Karađorđu, koji je baš sa tog prostora krenuo sa ustanicima u osvajanje grada od Turaka. 

 Ada Ciganlija

Beograđani imaju i svoje more. Nekadašnje riječno ostrvo velikim nasipom je spojeno sa gradom, tako da je sada to najpopularnije i najmasovnije izletište. Ovdje se može uživati u lijepim restoranima sa pogledom na rijeku, ali i u brojnim sportskim i adrenalinskim aktivnostima. Ako volite skokove bandžijem, želite da se oprobate u sportskom penjanju vještačkom stijenom, razmišljate o avantura parku, ada Ciganlija je pravo mjesto za cjelodnevnu zabavu.

Za jedan dan može se obići još mnogo toga: trg Slavija, Stara željeznička stanica sa spomenikom Stefanu Nemanji, Savamala, dvorovi Karađorđevića, Kuća cvjeća… Ukoliko ste iznajmili apartman na neki dan više, preporučujemo za obilazak i zemunski kej, posjetu Botaničkoj bašti ili Muzeju avijacije. Beograd je metropola koja može da udovolji svim ukusima i svim interesovanjima.

Iskoristite tu srećnu okolnost što se nalazite u Beogradu i krenite u pješačenje, lutanje i osvajanje utisaka i uspomena.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Skratite vrijeme peglanja na pola

RECEPT
DANA

Quesadillas

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.