Ovladajmo sopstvenim emocijama!

Ovladajmo sopstvenim emocijama!

Žene češće od muškaraca pate od depresije zahvaljujući što hormonima što ... navici. Loša volja, tuga i nevoljnost može biti ozbiljan problem, a znati kako da sebe dovedemo u bolje stanje i pronađemo način da osjetimo sreću ponovo, na dohvat je ruke.

Hrana

Većina nas se zakopa u frižider pokušavajući da pronađe utjehu u hrani. Istina je da je za mozak sjajno jesti stvari koje su hrskave, jer takva zanimacija za zube zna da popusti stegnutost mišića vilice i smanji nervozu. Ali umjesto chrunch čokolada i grickalica, uzmite svježu šargarepu, celer ili jabuku. Pokušajte sebe da spriječite da se prejedete zbog loše volje. Svežite ruke, idite u šetnju, teretanu, operite zube pastom sa jakim ukusom poslije kog je sva hrana bljutava... šta god vam padne na pamet. Izbjegavajte kafu i energetske napitke, ali će vam hrana puna vitamina B6 i B12 pomoći u pravilnijem funkcionisanju mozga i borbi sa depresijom.

Disanje

Svako bi trebalo da nauči da diše pravilno, tvrde stručnjaci. Sama promjena disanja šalje signale mozgu u kakvom smo stanju. Verovatno ste primetili da kada ste opušteni i kada ste ljuti, dišete potpuno drugačije. Kada vam se desi stresna situacija probajte da umirite prvenstveno svoje udisaje. Vazduhom napunite cijela pluća, a onda izdahnite polako.

Vježbanje

Svako ima drugačije načine da se "istrese". Pronađite svoj relaksacioni metod i držite ga se. Moćda je to upravo vježba - ritmične vježbe su najzdravije za imuno sistem i veoma terapeutske za psihu. Plivanje, veslanje, časovi tango plesa, šetanje uz omiljenu muziku sa plejera... probajte.

Akupunktura

Drevna kineska vještina priznata je odavno širom svijeta i dokazano pomaže u borbi sa mnogim bolestima, a stres je jedna od njih. Ona pomaže da bolje spavamo, umanjuje bol i daje osjećaj boljeg kvaliteta života.

Ljubav

Pozitivne emocije i malo smijeha od velike su pomoći kada ste očajni, neraspoloženi, depresivni. Vidite se sa porodicom, starim prijateljima, izađite iz kuće i prestanite sa samosažaljevanjem. Uostalom, ne morate čak ni da tražite ljubav u osobama, usvojite napuštenu životinju i učinite sebi i tom biću život ljepšim.

Greške

Nekako, većina žena zatekne sebe da ponavlja iste gluposti koje su ih toliko puta dovodile gotovo do nervnog sloma, bez obzira da li su za to krive ljubavi, posao ili porodica. Zato razmislite o onome što radite, pronađite korijen problema i procjenite da li uopšte ima smisla riješavati problem. Ako smatrate da nema nade da se stvari promijene, prekinite da same sebe kažnjavate. Bez obzira što rizikujemo da zvučimo sebično, najbitnije je da volite sebe. Ako sebe ne volite, zašto bi to osjećao neko drugi?

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Palenta za gurmane

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.