Nevjerovatna Palmanova: Grad-tvrđava u obliku zvijezde

Grad-tvrđava Palmanova se nalazi u sjeveroistočnoj Italiji, u blizini granice sa Slovenijom (55 km od Trsta). Dok se porijeklo grada može pratiti hiljadama godina unazad, moderna Palmanova je izgrađena u 16. i 17. vijeku.

Nevjerovatna Palmanova: Grad-tvrđava u obliku zvijezde

Grad je danas poznat po svom zvjezdastom obliku koji je nekada bio najmoderniji dizajn za tvrđave – jer su strelice zvijezde (njih ukupno 9) mogle braniti jedna drugu od napada. Unutrašnjost grada je napravljena u kružnom obliku, a oko njega je iskopan i jarak kao dodatni sloj zaštite.

Palmanova je zamišljena kao utopija koju će naseliti samoodrživi trgovci, privrednici i poljoprivrednici. Pored zaštite koju oblik zvijezde pruža, on je takođe trebalo da privuče ‘bogatije’ društvo. Takođe je zamišljeno i da svaki stanovnik ima jednaku količinu zemljišta i jednaku odgovornost, kao i da svaki mora igrati određenu ulogu u gradu. Međutim, uprkos naizgled odličnim uslovima, u grad se niko nije doselio. U očaju, vlada je pomilovala određeni broj zatvorenika i 1622. godine im dala imovinu u Palmanovi.

Iako je tehnički tvrđava, Palmanova nikada nije vidjela pravu borbu, a iako je izgrađena kao ‘neosvojiva tvrđava’, ona je zarobljena dva puta bez ikakvih problema i otpora – prvi osvajač je bio Napoleon, a zatim i Kraljevina Italija.  1960. godine, Palmanova je proglašena Nacionalnim spomenikom.

Pixelizam.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.