U slatkom svijetu mašte

U slatkom svijetu mašte

Vaš omiljeni portal će vam u narednom periodu predstaviti žene iz našeg okruženja koje se kreativno izražavaju na razne načine. Bilo da se radi o hobiju, radionici, malom ili velikom biznisu, ove žene svakako imaju šta da kažu i zaslužuju da im se posveti pažnja javnosti. Vjerujemo da će i vama poslužiti kao inspiracija.
Prošle sedmice razgovarali smo sa Milankom Asanović Ćupić koja pravi predivne komade nakita od polimerske gline. Danas Vam predstavljamo Branku Vukčević iz Sutomora, koja je, slobodno možemo reći, pravi majstor za izradu i dekoraciju torti. 

Koliko dugo se bavite izradom i dekoracijom torti i da li ste samouki? 
Izradom i dekoracijom torti se bavim odavno, obožavala sam da za svaku proslavu napravimo neku novu torticu. Danima smo birali ukus i planirali izgled, to nam je uljepšalo svaki rođendan, Novu godinu, Božić...To iskustvo mi je mnogo pomoglo kad sam poželjela da mi ovo postane profesija.

Kako se rodila ideja za ovakvim tipom kreativnog izražavanja?
Uvijek mi je bilo intreresantno da gledam emisije o tortama, kolačima i vjerovatno me je to ohrabrilo da se upustim u ovu slatku priču.

Koje materijale koristite za dekoraciju torti?
Uglavnom koristim fondan, ponekad su tu i gum pasta, marcipan, ”royal icing” masa, puter krem, šlag...

Koje tehnike izrade dekoracija praktikujete i gdje ste ih naučili?
Koristimo razne tehnike dekorisanja torti, od oblikovanja torti u određenu formu pa do crtanja po fondanu, a tu su i izrada figurica po kojima smo prepoznatljivi i izvan naših granica... Na samom početku su mi pomogli savjeti prijatelja, ostale tehnike sam savladala u hodu. Rad sa fondanom nije nimalo lak pogotovo kad imate ograniceno vrijeme za izradu.

Da li koristite neke alate za dekoraciju i gdje ih nabavljate?
Alat nabavljamo iz cijelog svijeta, veoma je bitno obnavljati zalihe da bi ste održali raznovrsnost torti. Samo sa njim se ideje mogu pretvoriti u caroliju...

Gdje pronalazite inspiraciju?
Inspiraciju pronalazim u sebi , obično prilikom poručivanja vec imam viziju kako će torta izgledati...To je moj svijet-svijet mašte.

Imate li uzore?
Uzor mi je nije vezan za profesiju, ali njegova genijalnost i njegovo viđenje mi uvijek pomognu u novim izazovima (kojih ima mnogo u ovom poslu). To je Nikola Tesla.

Da li Vam mušterije uvijek dolaze sa svojim idejama ili im i Vi dajete prijedloge i savjete?
Uglavnom idu na sigurno, poručuju torte koje su već vidjeli u našoj ponudi, nekad uz našu sugestiju promijenimo neki detalj. Ima i onih koji tačno znaju koji detalj gdje treba da stoji, što nam ograničava maštu ali, na moje veliko iznenađenje, i te torte imaju neku našu notu i ispadnu prelijepo.

Možete li da izdvojite par najneobičnijih zahtjeva mušterija?
Definitivno su to porudžbine za prosidbu, izjavu ljubavi ili na primjer čestitka za godišnjicu braka: par u krevetu.

Možete li nam ukratko opisati proces izrade jednog ukrasa od fondana?
Proces izrade ukrasa ili figurice može trajati od 15-ak minuta do nekoliko sati, u zavisnosti od težine izrade. Početak je uglavnom isti, pripremanje boja, alata, omekšavanje fondana, onda se kreće sa izradom. Lišće, srca, zvjezdice i slično  pravimo tako što rastanjimo fondan na željenu debljinu i sjekačima vadimo određene oblike, koji se uglavnom odmah nanose na tortu. 99% figurica se pravi bez kalupa, a proces izrade se sastoji u pravljenju trupa sa odjećom, ruku i nogu, i na kraju glave. Najveći izazov predstavlju oči koje se ručno oslikavaju i naravno sitni detalji /sjaj u oku, sjaj na njuškici Mikija i Mini...

Koja figurica je za Vas predstavljala najveći izazov do sada?
Obično su to figurice mladenaca, djevojčica ili dječaka, realistične figurice. Ipak, izdvojila bih psa mopsa koji je rađen od bijelog fondana pa kasnije sjenčen bojama u prahu.

Šta bi izdvojili kao svoj zaštitni znak?
Vjerovatno stil izrade dekoracije, po kome se naše torte razlikuju od drugih torti u okruženju.

Kako bi u dvije riječi opisali svoje kreacije?
Definitivno najmaštovitije. J

Da li praktikujete još neki tip kreativnog izražavaja?
Naravno, to je hrana za moju dušu, uživam da šijem , volim da crtam, skoro sam otkrila dekupaž tehniku /salvet tehniku.

Kako uklapate poslovne i porodične obaveze sa radom na izradi i dekorisanju torti?
Ogromno vrijeme posvećujem svom poslu, ostatak dana, obično je to period nakon 20 časova, ostaje za porodične obaveze.

Možete li nam opisati jedan Vaš radni dan?
Moj radni dan počinje rano, pripremom plana za taj dan. Kreće se od nabavke materijala za torte, određivanja recepta za poručene kilaže, pravljenja torte, razrada ideja, pravljenje fondana, figurica i ostale dekoracije i na kraju ukrašavanje, slikanje  i pakovanje za dostavu.

Da li imate prodajni prostor i kako potencijalne mušterije mogu doći do Vas

Mušterije mogu našu ponudu pronaći na internetu, album sadrži preko 500 torti. Kontakt telefoni za poručivanje su 067 866 099 i 030 372 111. Nasa radionica se nalazi u Sutomoru, a imamo i Facebook stranicu sa albimima naših kreacija: Moja slatka radionica

U okviru konkursa Najljepša ljubavna priča Branka poklanja vaučer u vrijednosti 50€ za izradu torte. Napišite najljepšu ljubavnu priču, postavite je na vaš omiljeni portal i pozovite prijatelje da glasaju za vas.

Srećno!

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.