Iz muškog ugla: Savremeni muškarac - Bajka ili realnost?

Piše : Amir Sokolović

Siguran sam ako bismo napravili anketu i pitali žene sa Balkana da li postoji idealan savremeni muskarac, većina njih bi negativno odgovorila. Zapravo, mislim da ako bismo već postavili takvo pitanje onda bi trebalo da damo i neki mini uvod ili pojašnjenje šta bi on trebalo da ispuni, kako da se ponaša, šta da voli ili kako da izgleda…

Iz muškog ugla: Savremeni muškarac - Bajka ili realnost?

Gledano iz ugla žena sa kojima se ja družim, idealan savremeni muškarac trebalo bi da ima sve, jer, Bože moj, zato i nosi tu titulu ideala. Trebalo bi da bude hrabar, mačo, ali da nema problema sa tim da usisava i sprema kuću. Savremeni muskarac plače, koristi hidratantnu kremu i ne ide u striptiz barove. Takođe, on bi trebao da se brine oko djece, on je duhovit, neustrašiv je, opasan, a istovremeno i nježan i romantičan, gospodin. Sve u svemu, moj je zaključak je da bi to bila kombinacija Džejmija Olivera, Dejvida Bekama i našeg Mime Karadžića.

Mi muškarci to gledamo malo drugačije, jer mislimo da smo savremeni ako zdušno navijamo za svoj fudbalski klub, posjedujemo dobar automobil, zarađujemo više od naše partnerke ili imamo par vidljivih tetovaža. Žene, opet, oćekuju da bi on trebalo da zna da kuva, da bude urban, ali i da poštuje svoju tradiciju i običaje, da za njega je ona na prvom mjestu i da umjesto utakmice pođu u kupovinu. Ono u čemu se oba pola slažu jeste porodica i djeca, što je, po mom mišljenju, i jedini pravi put za uspjeh odnosa dvoje ljudi.

Ako posmatramo pošlost, podijelio bih taj period na tri dijela: praistorija, Srednji vijek i savremeno doba.
U paristoriji kod formiranja prvobitne zajednice javlja se matrijarhat kao prvi oblik društvene zajednice. Žene su bile sposobnije od muškarca, bile su dominantne i zasluženo ponijele tu titulu. Dakle, u tom periodu muškarac je bio nesrećan, a žena srećna.
U Srednjem vijeku na red dolazi partijarhat. Muškarac je glava porodice, on radi, privređuje, donosi, a žena se tretira kao sluškinja ili robinja. Dakle, u tom periodu muškarac je bio srećan, a žena nesrećna.
Novo, savremeno doba donosi konfuzije i ravnopravnost polova, kao možda i jedino rješenje nakon prethodnih obostranih vladavina. Našli su rješenje da se dogovore, da budu jedno, donose zajedno odluke, ali...da svako ima svoje mišljenje i stav, a rješenje može biti samo jedno, a ne dva. Na kompromis ne pristaju pa su brakovi ili životi obično u haosu. Dakle, u ovom periodu današnji muškarac je nesrećan, a nesrećna je i žena... Ili pak nečija vodenica više melje pa prevagne na jednu stranu. Bilo kako bilo, novo doba donijelo je pitanje da li idealni muškarci postoje, da li su realni, i da li želimo takve.

Napišite u komentarima kakav muškarac bi za vas bio idealan.

Amir Sokolović
Amir Sokolović

Ostale Amirove tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/amir-sokolovic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.