Životna kriza koja vodi ka promjeni uvijek će u sebi imati elemente tugovanja

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka

Djevojka o kojoj sada pričam nalikuje mnogim drugim. Ona živi svoj život u emotivnoj vezi u kojoj ne pronalazi mir, ne pronalazi podršku, misli da njen partner nije za nju podrška i da je ne voli onim intezitetom kako bi njoj značilo. Ona pokušava i iznalazi razne manevre kako bi uticala da se on promjeni, ali bez uspjeha. Njihov odnos ostaje isti. Uprkos takvom stanju ona i dalje ostaje, nastavlja da se trudi. Plaši je promjena, ne želi da bilo šta promjeni.

Životna kriza koja vodi ka promjeni uvijek će u sebi imati elemente tugovanja

Inspirisana ovom temom kreiraću jednu priču sa pokušajem da u njoj pronađemo mudrost, korisnu za život.

Pred sam početak prvog svijetskog rata u Irskoj je jedan bogati plemić sa svojom suprugom dobio sina. Čin rađanja djeteta kome su se radovali pet godina, za njih je predstavljao božanski dar. Na dan njegovog rođenja upriličena je bogata gozba na kojoj su pozvani svi mještani, uključujući i poslugu koja je radila za plemića i njegovu porodicu. Sreća u njihovom domu se osjećala i prenosila na sve žitelje. Njihov sin je tek napunio godinu dana kada su počele da se šire vijesti o početku Prvog svijetskog rata. Plemić je znao da su u opasnosti on i njegova porodica. Znao je da mora pristupiti vojsci, a ujedno ga je plašila budućnost svog sina. Otišao je u službu, a supruga sa djetetom je ostala u njihovom porodičnom zamku. Situacija je bila mirna dok jednog dana kuću nije opkolila neprijateljska vojska. Preplavljena strahom, supruga je dijete dala dadilji i rekla joj da sa njim biježi i da se ne osvrće. Tokom rata plemić je ranjen i završio u bolnici, a njegova supruga u zarobljeništvu. Dadilja nije mogla da se stara o njihovom sinu i ostavila ga je u dom za siročad. Kada se rat završio plemić i njegova žena su pronašli jedno drugo, vratili se u svoj zamak, kada je njihova tuga zbog izgubljenog djeteta bivala sve jača i teža. Tražili su ga, ali bez uspjeha. Njihov imetak je i dalje bio veliki, oni su živjeli u izobilju,ali nasuprot tome tuga je zbog gubitka sina bila velika. Za to vrijeme njihov sin je živio u hraniteljskoj porodici, koja je oskudjevala u osnovnim životnim namirnicama, dok su stambeni uslovi života bili slabi. Živjeli su u trošnoj kući, sa polomljenim prozorima i bez vatre. Plemić i njegova supruga su počeli da gube nadu, ali su još uvijek vjerovali. Jednog dana plemić je skupio poslednje atome snage i slučajno pronašao dom u kome je saznao pojedinosti o svom sinu. Pošao je do kuće gdje je živio njegov sin, uzeo ga za ruku i doveo u zamak dijeleći sa njim najveća izobilja. Već drugog dana njegov sin je počeo da pati. Plakao je, izbjegavao da izlazi iz sobe. Plemiću nije bilo jasno zašto njegov sin plače kada sada u njegovom domu ima sve što mu je potrebno. Zašto on plače za oskudnom kućom, domom u kome je bio često gladan, žedan i promrzao? Njegov sin je zapomagao i dalje uvjeren da su to njegovi najgori dani u životu.

Ova priča nosi jednu pouku u sebi, a tiče se ljudske tendencije da se identifkuje sa patnjom i oskudicom. Čak i kada se osoba suočava sa patnjom, ona ima teškoću da se odrekne svog starog identiteta. Djevojka sa početka priče plaši se da se odrekne identiteta, da je ona djevojka koja ima dečka.

Plemićki sin iz priče je fiksiran za prošlost i ne gleda unaprijed. Iako ga u roditeljskom domu čekaju mir, blagostanje, dobri životni uslovi, on vidi jedino što gubi, a to je propala stara kuća za koju se vezao.

Koliko je ovaj scenario čest u ljudskom životu, čak i kada se neka osoba ohrabri i pokrene promjenu, jedan dio se osvrće i u patnji posmatra ono što ostavlja.

Istinske prekratnice i promjene uvijek će u sebi sadržati elemente tuge, uprkos tome koliko obećavajuće djeluje ono što nam donosi nov život. Onda se ne plašite, već tugujte, jer noseći tugu sa sobom ona će biti saveznik u promjenama.

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.