Prevencija i liječenje polenske alergije

Prevencija i liječenje polenske alergije

U aprilu konctentracija polena u vazduhu dostiže nivo koji dovodi do alergije. Alergija može da zahvati sluzokožu, kožu, sluznicu gornjih ili donjih disajnih puteva. Dovoljno je nekoliko minuta ili časova od kontakta sa alergenom da bi se pojavili simptomi polenske alergije. Ljekari savetuju da u vrijeme cvjetanja izbjegavate boravak u prirodi.

Simptomi polenske alergije

Oči: svrab, crvenilo;
Nos: zapušenost, kijanje;
Koža: otok, osip, crvenilo;
Pluća: otežano disanje, suvi kašalj.

Liječenje polenske alergije
Ako se ne liječi kako treba, polenska alergija može da se spusti u bronhije, pluća i da najzad pređe u astmu. Prilikom liječenja koriste se antihistaminici koji imaju ulogu da umire receptore i spriječe ispoljavanje alergijske reakcije. Kod težih oblika infekcije prepisuju se kortikosteroidne kapi. Pomenućemo i imunoterapiju. Najprije se prik-testovima odredi koji polen dovodi do alergijske reakcije. Potom se od tog polena sprave tri vrste rastvora, koji se u vidu potkožnih injekcija daju pacijentu. Osobe koje imaju alergijski rinitis mogu postati astmatičari  i zato je neophodno da se liječe adekvatnom terapijom. U težim slučajevima mogu se razviti polipi u nosu i alergijski sinusitis i tada je neophodna hirurška intervencija. Treba spomenuti da osobe koje su alergične na polen imaju veći nivo imunoglobulina E (IgE) u krvi.

Alergija na polen može biti i nasledna. Tokom života ona može nestati jer imunološki sistem može da stvori otpornost na alergene.

Prevencija polenske alergije

Izbjegavajte boravak na otvorenom u kasnim popodnevnim satima;
Nosite naočare za sunce;
Perite kosu svako veče jer se polen zadržava u vlasima;
Često mijenjajte odjeću i posteljinu;
Ne otvarajte prozore tokom dana.

Izvor:  zenskastrana.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.