Pogledajte koje namirnice sprječavaju jesenje alergije

Alergični ste na polen u vazduhu? Negativni uticaj ovih izazivača kijanja, šmrcanja i drugih smetnji pri normalnom disanju može biti produžen zbog pojačanog zagađenja u mjestu stanovanja ili dužih perioda visokih temperatura u septembru.

Pogledajte koje namirnice sprječavaju jesenje alergije

Na sreću, ove vrste hrane pomažu vam ojačati organizam i ublažiti najveće simptome.

1. Brokula, kupus i karfiol 

Brokula, karfiol i kupus pripadaju porodici krstašica koje pomažu u odčepljivanju sinusa, a obiluju i vitaminom C koji se smatra čuvarom dobrog zdravlja. Istraživači su otkrili da 500 miligrama vitamina C dnevno može ublažiti simptome alergija. U stotinu grama brokule nalazi se čak 90 miligrama tog vrijednog vitamina, pa u svoju ishranu svakako treba da uvrstite zdrave glavice.

2. Zeleno lisnato povrće 

Kelj, poriluk, zelena salata, blitva i spanać obiluje fitonutrijentima, a pogotovo karotenoidima koji jačaju imunitet. Ne jedite samo namirnice, nego iskoristite i vodu u kojoj su se kuvali kao temeljac u pripremi druge hrane i tako dodatno ojačajte svoj organizam pred sezonskim prehladama i alergijama. 

3. Crni luk i bijeli luk 


Bijeli i crni luk bogat je izvor bioflavonida kvercetina koji djeluje kao prirodni antihistaminik, odnosno lijek za alergije. Jedite ga u prirodnom obliku (koliko vam to dopuštaju poslovne obaveze), a možete se poslužiti i suplementom sa ovom hranjivom materijom.

4. Bundeva 

Želite li se riješiti alergija, konzumirajte hranu bogatom vitaminom A, odnosno karotenoidima poput buča. Ovo jesenje povrće veoma je fleksibilna namirnica koja se može pripremati na različite načine, a ne samo za pitu. Slične karakteristike imaju i šargarepe, ali imajte na umu da ćete više korisnih materija iz njih dobiti ako ih nježno skuvate na pari, nego jedući ih sirove.

5. Celer

Celer je namirnica bogata vitaminom C koji ublažava upalne procese u tijelu, a osim što je odličan saveznik u borbi protiv alergija, snižava krvni pritisak i smanjuje hronične bolove. Bez obzira da li ga preferirate kuvanog ili sirovog, celer ne gubi svoja čarobna svojstva termičkom obradom.

portaloko

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.