Jednostavna vježba za poboljšanje vida

Treptanje vlaži i štiti oči, a jedan od razloga zašto slabe kada previše radimo za računarom je i taj što ne trepćemo koliko bi trebalo.

Jednostavna vježba za poboljšanje vida

Kada oko nije napeto, trepće se 10 do 12 puta u minuti ili otprilike na svakih pet sekundi. Osobe koje imaju slabiji vid, ili prilikom gledanja u monitor, odnosno televizijski ekran, mnogo naprežu oči, na taj način nesvjesno drže svoje oči otvorenima, što uzrokuje suve oči i njihov umor.

Pokušajte da uvježbate da trepnete na svakih tri do pet sekundi, što više trepnete to je bolje za vaše oči. Da bi vam bilo lakše, postoje određena vježbica: trepćite vrlo brzo 10 do 20 puta, ali nemojte to da činite jako i stežete očni mišić, već učinite to nježno. Nakon toga zatvorite oči i opustite ih nekoliko sekundi. Ponovite vježbu dva do tri puta uzastopno. Na ovaj način ćete oči održati vlažnima, opuštenima i opustiti očni živac.

Budući da mnogo "buljimo" u ekrane, potreba za naočarima, odnosno korigovanjem dioptrije javlja se već u osnovnoj školi, a najbolja terapija za oči je da često mijenjamo fokus, pokrećemo oči gore-dolje, lijevo-desno ili kružimo pogledom.

Dok nisu postojali računari i televizori ljudi su nesvjesno micali oči po 50 puta u jednoj sekundi, a ti suptilni pokreti su masaža za oči. Međutim, gledanje u jednu tačku satima ne samo da pogled čini statičnim, već slabi periferni vid koji je vrlo važan.

 

Novosti.rs

 

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako patite od mučnine u vožnji...

RECEPT
DANA

Ratatu s kobasicama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.