Koje banane su zdravije: zelene ili prezrele?

U zavisnosti koliko je zrela, banana ima različit učinak na naše tijelo. Neki ljudi više vole one tvrde i gotovo nezrele dok su drugima najdraže mekane banane s puno crnih tačkica.

Koje banane su zdravije: zelene ili prezrele?

I jako zrela banana i ona pomalo zelenkasta su dobre za naš organizam, ali svaka u tijelu radi na drugačiji način. Banane koje su toliko zrele da su već crne, u sebi sadrže supstance koje imaju antikancerogena svojstva . Zapravo, stručnjaci kažu da što je banana tamnija, odnosno ima više tamnih tačkica, zdravija je za naše tijelo jer je bogata velikom količinom B i C vitamina, sadrži kalijum i antioksidanse. Osim toga, lakše se vari.

Zelenkaste i tvrđe  banane bogate su probiotičkim bakterijama koje dobro djeluju na zdravlje debelog crijeva. One sadrže manje šećera od vrlo zrelih banana i više škroba. Upravo škrob je odgovoran za duži osjećaj sitosti.

Pogledajte objašnjenje u videu:

 

 

24sata.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.