Moćna banana

Moćna banana

Banana je energetska bomba sa kojom bi trebalo pažljivo da postupate ukoliko ste na dijeti. Ali isto tako je puna vitamina i minerala koji mogu da spriječe ili ublaže simptome bolesti.

Raspoloženje: Prema jednom istraživanju, depresivci su živnuli poslije konzumacije banane. A sve to zahvaljujući triptofanu, bjelančevini koja pospješuje proizvodnju serotonina u našem tijelu, hormona sreće.

PMS: Umjesto tablete za bolove uzmite bananu. Ne samo da ćete se osjećati bolje jer se nećete trovati i stvarati zavisnost, već će na prirodan način vitamin B6 iz banane regulisati količinu glukoze u krvi i tako uticati na vaše bolje raspoloženje.

Anemija: Banana je bogata gvožđem.

Krvni pritisak, srčani i moždani udar: Banana je bogata kalijumom, a siromašna solima i zato je savršena namirnica za one koji imaju probleme sa povišenim krvnim pritiskom jer ga snižava  i umanjuje vjerovatnoću srčanog i moždanog udara.

Koncentracija: Istraživanja su pokazala da kalijum u banani poboljšava koncentraciju.

Probava: Banana sadrži biljna vlakna koja dovode u red probavu. Znači, laksative zamijenite bananom. Banana je jedino sirovo voće koje se može uzimati bez posljedica kod hroničnih bolesti. Neutralizuje kiselinu i smanjuje nadraženost želuca, pa je odlična ukoliko bolujete od čira.

Jutarnja mučnina: Banana između obroka normalizuje nivo šećera u krvi, čime reguliše i jutarnje mučnine.

Ujed komaraca: Ugriz istrljati unutrašnjom stranom kore banane. Umanjuje otok i iritaciju.

Nervi: Velike količine B vitamina pomažu smirivanju živčanog sistema. Kalijum je izuzetno važan u normalizovanju otkucaja srca, šalje kiseonik u mozak i reguliše količinu vode u telu pa je zato sjajna i u kontrolisan ju simptoma stresa.

Pušenje: Vitamini B6, B12, kalijum i magnezijum pomažu u oporavku tijela od korišćenja nikotina.

Bradavice: Komad kore banane stavite na bradavicu sa žutom stranom okrenutom na gore. Pričvrstite flasterom ili zavojem.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.