Moćna banana

Moćna banana

Banana je energetska bomba sa kojom bi trebalo pažljivo da postupate ukoliko ste na dijeti. Ali isto tako je puna vitamina i minerala koji mogu da spriječe ili ublaže simptome bolesti.

Raspoloženje: Prema jednom istraživanju, depresivci su živnuli poslije konzumacije banane. A sve to zahvaljujući triptofanu, bjelančevini koja pospješuje proizvodnju serotonina u našem tijelu, hormona sreće.

PMS: Umjesto tablete za bolove uzmite bananu. Ne samo da ćete se osjećati bolje jer se nećete trovati i stvarati zavisnost, već će na prirodan način vitamin B6 iz banane regulisati količinu glukoze u krvi i tako uticati na vaše bolje raspoloženje.

Anemija: Banana je bogata gvožđem.

Krvni pritisak, srčani i moždani udar: Banana je bogata kalijumom, a siromašna solima i zato je savršena namirnica za one koji imaju probleme sa povišenim krvnim pritiskom jer ga snižava  i umanjuje vjerovatnoću srčanog i moždanog udara.

Koncentracija: Istraživanja su pokazala da kalijum u banani poboljšava koncentraciju.

Probava: Banana sadrži biljna vlakna koja dovode u red probavu. Znači, laksative zamijenite bananom. Banana je jedino sirovo voće koje se može uzimati bez posljedica kod hroničnih bolesti. Neutralizuje kiselinu i smanjuje nadraženost želuca, pa je odlična ukoliko bolujete od čira.

Jutarnja mučnina: Banana između obroka normalizuje nivo šećera u krvi, čime reguliše i jutarnje mučnine.

Ujed komaraca: Ugriz istrljati unutrašnjom stranom kore banane. Umanjuje otok i iritaciju.

Nervi: Velike količine B vitamina pomažu smirivanju živčanog sistema. Kalijum je izuzetno važan u normalizovanju otkucaja srca, šalje kiseonik u mozak i reguliše količinu vode u telu pa je zato sjajna i u kontrolisan ju simptoma stresa.

Pušenje: Vitamini B6, B12, kalijum i magnezijum pomažu u oporavku tijela od korišćenja nikotina.

Bradavice: Komad kore banane stavite na bradavicu sa žutom stranom okrenutom na gore. Pričvrstite flasterom ili zavojem.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kako izmjeriti ljepljive namirnice?

RECEPT
DANA

Saće od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.