Ovih 5 stvari žene nasljeđuju od majke

Zdravstveno stanje žene umnogome zavisi od zdravlja njene majke. Naime, neke stvari su genetski predodređene i, gledajući majku, pripadnice nježnijeg pola mogu da eliminišu potencijalne zdravstvene probleme na vrijeme.

Ovih 5 stvari žene nasljeđuju od majke

Kakva majka, takva kćerka, barem što se zdravlja tiče. Mnoge bolesti su nasljedne i žene bi trebalo da ih budu svjesne kako bi mogle na vrijeme da djeluju i izbjegnu sve potencijalne zdravstvene problem. Dame treba da obrate pažnju na zdravstvene nedostatke koje su njihove mame dobile i da preventivno djeluju protiv svih bolesti koje bi mogle da naslijede.

Evo šta sve žene, gledajući zdravlje majke, mogu u velikom procentu od njih i da naslijede.

Vrijeme ulaženja u menopauzu

Genetika je prilično pouzdano mjerilo menopauze, zapravo, jedna studija je pokazala da je ona u čak 85 odsto slučajeva određena genetikom. Većina žena uđe u perimenopauzu negdje između 39. i 51. godine, a otad je potrebno oko pet godina prije nego što u potpunosti izgube menstruaciju, što je zvanični početak menopauze. Uopšteno je pravilo da ćete menstruaciju izgubiti isto kad i vaša majka. Ipak, određeni životni faktori, poput pušenja i življena na visokoj nadmorskoj visini, mogu da ubrzaju menopauzu.

 
Povećan rizik od raka dojke

Postoji razlog zašto lejkari pitaju imate li nekoga iz uže porodice da je prebolio ili ima rak dojke. Oko 10 odsto slučajeva karcinoma dojke su nasljedni, a ako je u pitanju majka, rizik se udvostručuje. Zatim, tu su geni BRC1 ili BRC2 koji povećavaju rizik od raka dojke za 60 odsto. Ipak, 70 procenata svih žena s rakom dojke nema bliske rođake s tom bolešću. I imajte na umu da mnogo stvari povećava rizik: od sredine do načina života, od izloženosti hemikalijama i konzumiranja cigareta ili alkohola.

Osteoporoza

Ako je vašoj majci dijagnostikovana osteoporoza, sklona je prelomima kostiju ili ima tanke kosti, i vi morate dobro da obratite pažnju na svoje kosti. Struktura kostiju dosta je određena naslijeđem. U jednoj studiji mjerena je koštana struktura tri generacije žena iste porodice, te su pronađene značajne korelacije veličine, debljine i gustine kostiju.

Vježbajte, pazite na težinu, unosite dovoljno kalcijuma, magnezijuma i vitamina B3 kako biste zadržali čvrste kosti, jer poznavati genetski rizik nije dovoljno.

 
Bolovi u zglobovima

Reumatoidni artritis, što je autoimuna bolest, ima jaku genetsku komponentu. Ako vaša majka ili neko iz prvog koljena ima RA, rizik da ćete ga vi dobiti povećava se za 50 procenata. Osteoartritis, najčešći oblik artritisa, takođe ostaje u porodici, iako od njega oboljevaju i oni kojima u porodici nema zabilježenih slučajeva.

Traume i česta izloženost stresu na poslu ili drugim aktivnostima najčešći su uzrok razvoja artritisa, nezavisno od nasljeđivanju. Pušenje, prečesta konzumacija crvenog mesa, visok unos kofeina, čini vas osetljivijima na osteoartritis, dok vam vježbanje i redovno rastezanje mogu pomoći u prevenciji.

 
Sklonost migrenama

Ako je vaša majka imala probleme s migrenama, velike su šanse da ćete ih naslijediti, jer je čak 80 odsto rizika genetičke naravi, sudeći prema istraživanju koje je vršeno na Univerzitetu u Njujorku. Genetska veza najjača je za migrene s aurom. Migrene su inače češće kod žena, jer pogađaju 17 odsto žena i samo osam procenata muškaraca.

Okidači migrene vrlo su lični, nekim ljudima to može biti od jedenja čokolade, sira, izloženosti jakom svijetlu, jakom parfemu, tako da razlozi zbog kojih migrene nastaju nemaju veze sa vašom majkom.

 

Mojezdravlje.ba

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kako iskoristiti ostatake riže

RECEPT
DANA

Francuski krompir

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.